Jó hírek: végre újraindul a debreceni repülőtér

A debreceni nemzetközi repülőtér várhatóan július 18-án csütörtökön, helyi idő szerint éjjel nulla óra harminc perctől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat - közölte a repülőtér szerdán az MTI-vel.

2024. július 17., 12:20

Szerző:

A debreceni repülőtér közleményében azt írták, a Debrecen International Airport Kft. munkatársai a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint Debrecen önkormányzatával szoros szakmai együttműködésben azonnal megkezdték a futópályán múlt hét csütörtökön keletkezett sérülésének javíttatását, a betontáblák cseréjét.

Ezt követően a szakemberek további állapotfelméréseket, valamint műszaki ellenőrzéseket végeztek annak érdekében, hogy a futópályát a repülésbiztonsági kockázat minimalizálása mellett helyezhessék ismét üzembe - jelezték.

A közlemény szerint az elmúlt napokban megnövekedett számú telefonhívások hatékonyabb kezelése, valamint az utasok eredményesebb tájékoztatása érdekében a már meglévő telefonos elérhetőség mellett a debreceni repülőtér további telefonszámokat tett elérhetővé, így a hajnali négy és este hét óra közötti időszakban megnövelt kapacitás mellett segítik az utasok tájékoztatását. Hozzátették: továbbra is folyamatos a kapcsolattartás a partner légitársaságokkal, valamint utazási irodákkal annak érdekében, hogy a repülőtér munkatársai a lehető legalaposabb tájékoztatást tudják adni az utasoknak.

Mint ismert: a repülőtér múlt héten csütörtökön jelezte, hogy az este végzett futópálya ellenőrzés során munkatársaik olyan hibát észleltek a pálya felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt), amelynek következtében a hiba kijavításáig a debreceni nemzetközi repülőtér ideiglenes bezárása mellett döntöttek. A forgalom egy részét Ferihegy vette át.

Az állam rászállt a légitársaságokra a reptéri balhéik miatt

Ahogyan azt korábban megírtuk, az elmúlt időszakban több botrány is kerekedett a magyar reptereken, melyek a légitársaságok eljárásából fakadtak. Történt például, hogy nemrég közel 180-an a reptéren éjszakáztak, ugyanis a Wizz Air addig hitegette őket a szállással, amíg reggel lett. Így mindössze 20 utast helyezett el a légitársaság hotelben, időseket, kisgyerekes családokat, várandós nőket. Ráadásul – mint azt az Utazómajomírta – a Wizz Air váratlan körülményekre hivatkozva egy lyukas garas kártérítést sem hajlandó fizetni.

Arra hivatkozik, hogy járata olyan előre nem látható okok miatt késett 19 órát, amit ésszerű intézkedésekkel nem tudott volna elkerülni.

A kormány többek között ezen eset kapcsán a múlt héten tartott ülésein kitárgyalta a légiközlekedésben fennálló helyzetet. Ez ügyben arra jutottak, hogy a légiközlekedés valamennyi szereplőjének (értsd légitársaságok) akciótervet kell készítenie, ám hogy ennek pontosan miről kell szólnia, azt Gulyás Gergely a kormányinfón nem részletezte. Mindenesetre kemény világ elé néznek a légitársaságok, az utasokat ugyanis több és jobb minőségű információval kell majd ellátniuk, emellett  a kabinet a fogyasztóvédelmi hatóságot arra utasította, hogy hatékonyabban vizsgálják a légiközlekedést, indokolt esetben pedig szabjanak ki komoly bírságokat a légitársaságokra.

(Kiemelt kép: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP)