19 órás késéssel indult a gép - nem fizet kártérítést a Wizz Air

 Néhány nappal ezelőtt a Wizz Air egyik járata csak 19 órás késéssel indult el Rómából Budapestre. 

2024. június 27., 16:31

Szerző:

Közel 180-an a reptéren éjszakáztak, ugyanis addig hitegették őket a szállással, amíg reggel lett. Mindössze 20 utast helyezett el a Wizz Air hotelben, időseket, kisgyerekes családokat, várandós nőket – írja az Utazómajom.

Mint írják: a Wizz Air váratlan körülményekre hivatkozva egy lyukas garas kártérítést sem hajlandó fizetni. Arra hivatkozik, hogy olyan előre nem látható okok miatt késett 19 órát, amit ésszerű intézkedésekkel nem tudott volna elkerülni.

Wizz Air: egy európai rendelet kártérítés nem jár

„Sajnálattal értesültünk erről a szerencsétlen helyzetről, és ügyének alapos kivizsgálása után megerősítjük, hogy a W6 2342 FCO – BUD járat 2024.06.23-án váratlan körülmények miatt késett/törölték.”

„A fent hivatkozott körülmények a 261/2004 európai rendelet értelmében a rendkívüli körülmények kategóriába tartoznak, ezért sajnálattal tájékoztatjuk, hogy kártérítés nem jár.”

Az 261/2004/EK rendelet világosan szabályoz, emiatt az étkezéssel, szállodai elhelyezéssel kapcsolatos költségeket kénytelen kifizetni a társaság, de mivel az utasokat addig hitegették a szállással, amíg reggel lett, nagyon kevesen kerestek önállóan szállást – írja a lap.

Mivel a rendkívüli körülmény okát nem részletezték, ezért a lap megkérdezte a légitársaságtól, hogy milyen váratlan esemény okozta a 19 órás késést, ám a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseikre.

Vizsgálat indul több légitársaság ellen, miután sokan lemaradtak miattuk a magyar válogatott meccseiről

Hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizz Air, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben a kormányhivatal, miután a légitársaságok hibájából több utas lemaradt a magyar válogatott mérkőzéseiről.

A budapesti kormányhivatalnál kiverte a biztosítékot, ami múlt vasárnap a magyar válogatott skótok elleni meccse előtt történt.

Hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizz Air, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben a kormányhivatal – Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizz Air, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek kapcsán

– írta a kormányhivatal közleményében.

Mint ismert, vasárnap több tucat szurkoló nem jutott ki a magyar válogatott Skócia elleni Eb-meccsére az Eurowings stuttgarti járatának késése miatt. Pontosabban a 16:15-kor Stuttgartba induló repülő végül csak 20:35-kor startolt el Budapestről, de ekkor már 52-en leszálltak róla. Mint azt később a Budapest Airport a Telexnek megírta: az Eurowings járata Stuttgartból már alapból három óra késéssel, csak 18:21-re ért Budapestre. Ezután már csak „a beszállítás után derült ki, hogy a résidő miatt a járat nem tud 18:55-kor elindulni, hanem 20:22-kor fog felszállni”. Ezután több szurkoló is leszállt a gépről, ám ezt megelőzően az egyik utas miatt rendőrt kellett hívnia a személyzetnek.

A kormányhivatal közleménye szerint a mostani vizsgálat arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően. Amennyiben az ellenőrzés során jogsértésgyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto)