A debreceni reptérről indult volna nyaralni? Akkor erről mindenképp tudnia kell

Hibát észleltek a futópálya-ellenőrzés során, így legalább egy hétre leáll a debreceni reptér. Ezzel újabb ponton nehezedett az légitársaságok utasainak élete.

2024. július 12., 11:36

Szerző:

Bár ezúttal nem a légtársaságok hibájából, de jelentősen megnehezedett az eredetileg a debreceni reptérre tartó utasok élete. Ideiglenesen leállt ugyanis a debreceni repülőtér, miután egy csütörtök este végzett futópálya-ellenőrzés során az üzemeltetők hibát észleltek. A hiba kijavítása az időjárás függvényében legalább egy hétig tart, az induló és érkező nemzetközi járatokat átütemezik. A reptér közleménye szerint a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat tartják szem előtt, ezért a hiba kijavításáig az ideiglenes bezárás mellett döntöttek.

A Dehir.hu szerint az Eindhovenből Debrecenbe érkező járat csütörtök este Budapesten szállt le, a Portfolio szerkesztőségéhez eljutott olvasói levél szerint az Isztambulból Debrecenbe érkező járatot a fővárosba irányították át. Az utasokat arra kérik, hogy a járataikkal kapcsolatos információkról tájékozódjanak a légitársaságoknál és az utazási irodáknál.

A 444 cikkében felidézi, a város közgyűlése 2022 januárjában döntött arról, hogy a reptér üzemeltetője, a Debrecen International Airport Kft. ötvenegy százalékos tulajdonrészét az önkormányzat térítésmentesen átadja az államnak. Az, hogy a cég többségi állami tulajdon, valamiért már az előző napi Magyar Közlönyben is tényként jelent meg – ami akkor egy közgyűlésben ülő ellenzéki politikusnak is feltűnt.

Az állam rászállt a légitársaságokra a reptéri balhéik miatt

Ahogyan azt korábban megírtuk, az elmúlt időszakban több botrány is kerekedett a magyar reptereken, melyek a légitársaságok eljárásából fakadtak. Történt például, hogy nemrég közel 180-an a reptéren éjszakáztak, ugyanis a Wizz Air addig hitegette őket a szállással, amíg reggel lett. Így mindössze 20 utast helyezett el a légitársaság hotelben, időseket, kisgyerekes családokat, várandós nőket. Ráadásul – mint azt az Utazómajomírta – a Wizz Air váratlan körülményekre hivatkozva egy lyukas garas kártérítést sem hajlandó fizetni.

Arra hivatkozik, hogy járata olyan előre nem látható okok miatt késett 19 órát, amit ésszerű intézkedésekkel nem tudott volna elkerülni.

A kormány többek között ezen eset kapcsán a múlt héten tartott ülésein kitárgyalta a légiközlekedésben fennálló helyzetet. Ez ügyben arra jutottak, hogy a légiközlekedés valamennyi szereplőjének (értsd légitársaságok) akciótervet kell készítenie, ám hogy ennek pontosan miről kell szólnia, azt Gulyás Gergely a kormányinfón nem részletezte. Mindenesetre kemény világ elé néznek a légitársaságok, az utasokat ugyanis több és jobb minőségű információval kell majd ellátniuk, emellett  a kabinet a fogyasztóvédelmi hatóságot arra utasította, hogy hatékonyabban vizsgálják a légiközlekedést, indokolt esetben pedig szabjanak ki komoly bírságokat a légitársaságokra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Debrecen International Airport hivatalos Facebook oldala)