Készenléti állapotot rendeltek el a budapesti reptéren

A késő esti órákban egy repülőgépen történt incidens miatt alakult ki probléma a budapesti reptéren.

2024. július 1., 13:54

Szerző:

A British Airways egyik járatának váratlanul meg kell szakítania az útját, és Hongkong helyett végül a budapesti reptér adta meg számára a leszállási engedélyt – számolt be róla a Telex.

A járat Londonból Hongkongba tartott, ám az egyik utas hirtelen rosszul lett vasárnap, a késő esti órákban. A helyzet indokolta, hogy az utas egészségügyi ellátása megkezdődjön, ezért a repülőgép személyzete úgy döntött, leszállnak, és erre a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret találták a legalkalmasabbnak.

Az irányítótorony meg is adta a leszállási engedélyt, ám a manőver nem volt veszélytelen, hiszen a kontinenseken átívelő út miatt jelentős mennyiségű üzemanyaggal töltötték fel a tartályokat. A repülőgép túlsúlyos volt, ez pedig a leszállásnál komoly problémákat is okozhat. A leszálláskor a tűzoltóknak kellett közbeavatkozniuk.

A budapesti reptér felkészült a járat fogadására

A British Airways BA 31-es járata biztonságosan földet ért, ám ezt követően a szakemberek megállapították, hogy a repülőgép fékrendszere túlhevült. A beállóhelyen való megállását követően a budapesti reptéren készenléti állapotot rendeltek el, és a tűzoltók azonnal megkezdték a fékrendszer hűtését. Miután a repülő gép fékrendszere sikeresen visszanyerte az üzemi hőmérsékletet, a tűzoltók biztosították, hogy a szakemberek ellenőrizhessék azt.

Az esettel kapcsolatban a Budapest Airport közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztattak, hogy a járaton tartózkodó 273 utas és a 13 fős személyzet azonnal elhagyta a repülőgépet, és a terminálon várakoztak. Mint írták, a repülőgép lehűtéséhez nem volt szükség külső erők bevonására, a Budapest Airport Létesítményi Tűzoltósága megoldotta a felmerülő problémákat.

Eközben az utast, aki rosszul lett, természetesen azonnal a Dél-Pesti Centrumkórházba szállították, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljön.

Az utasoknak egy ideig várakozniuk kellett a légitársaság döntésére, de a szakemberek és a légiforgalmi irányítók úgy ítélték meg, hogy a gép folytathatja az útját Hongkongba, így hajnalban ismét felszállhatott az utasokkal a fedélzetén.

A budapesti reptér fokozott ellenőrzést kap

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a következő hónapokban az eddigieknél is komolyabb biztonsági intézkedéseket vezetnek. Mindezt az indokolja, hogy 2024. július 1-jétől december 31-ig Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, így a következő hónapokban rengeteg delegáció érkezik majd az országba.

Védelmük érdekében megemelték a biztonsági készültséget, valamint az 1-es terminált jelölték ki a fogadásukra. Ugyanakkor a Budapest Airport arról tájékoztatott, hogy a jelentősebb eseményekre a résztvevők esetenként a 2-es terminálra érkeznek majd, de a megemelkedett forgalomra már előzetesen felkészülték, és az utasok kényelmét helyezték előtérbe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. július 3., 10:50

Kevesen tudják, de Magyarországon csak a kijelölt helyeken engedélyezett a strandolás, és rengeteg további helyen egyenesen tilos a fürdés.

2024. július 3., 10:14

A tegnap óta hatályos gyermekvédelmi törvény szerint az a gyermekvédelemben dolgozó szakember, aki nem felel meg a „kifogástalan életvitel”  követelményének, jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és végkielégítésre sem lesz jogosult. Sokan inkább elhagyják a pályát, minthogy alávessék magukat a megalázó vizsgálatnak, mások pedig munkaügyi perre készülnek.