Videó: így csapott bele a villám a Wizz Air budapesti járatába

Ijesztő perceket élhettek át a Wizz Air utasai, amikor az egyik járat viharzónába került.

2024. június 27., 20:10

Szerző:

A Wizz Air egyik Londonba tartó járata nem tudta elkerülni, hogy viharba kerüljön, egy villám bele is csapott a repülőgépbe, amiről felvétel is készült az egyik utasnak köszönhetően – számolt be róla az RTL.

A szombat reggeli járattal történtekről egy Facebook-csoportban számoltak be, itt tették közzé az ijesztő felvételt is. A W62201-es számú Wizz Air-járat Airbus A321-271NX repülőgépe a brit főváros felé tartott, amikor sűrű zivatarba került.

Ez önmagában is olyan látvány, amit az utasok gyakran rögzítenek a mobiltelefonjaikkal, ám egyiküknek a villámcsapás pillanatát is sikerült rögzítenie.

A Wizz Air nem kommentálta az esetet

Bár a közösségi médiában gyorsan elterjedt az eredetileg a TikTokra feltöltött felvétel, ez korántsem volt annyira veszélyes helyzet, mint amilyennek egy laikus láthatja. Éppen ezért a légitársaság nem is kommentálta az esetet, amely a légi közlekedésben szinte mindennaposnak tekinthető, és valójában veszélytelen.

A villámcsapásokat nem tartják számon, mint veszélyes időjárási jelenséget, legalábbis a légi közlekedés biztonságát illetően. A repülőgépek Faraday-kalitkaként úgy vezetik el a feszültséget, hogy se a gépnek, se az utasoknak ne essen bántódása. Így történt ez most is: az eset során nem sérült meg sem a repülőgép, sem az utasok, bár közülük néhányan megijedtek, másoknak azonban fel sem tűnt, mi történt. Egyikük ezt írta kommentben az esetről:

„Az az érdekes, hogy a fény és egy kicsi hanghatás volt csak, a repülő zavartalanul folytatta az útját. Előttünk egy utas végighorkolta az utat, fel se riadt erre. Szóval egy kis döcögés volt, semmi más!”

A videó minden bizonnyal azért is váltott ki ekkora érdeklődést, mert szinte egyáltalán nem léteznek olyan felvételek, amelyek az utastérből mutatnák meg, milyen, amikor villámcsapás ér egy repülőgépet.

A ritka felvételt sokféle szempontból kielemezték, ehhez lassítást is igénybe vettek. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a gép orrába csapott a villám, és a szárnyak irányába távozott a hatalmas elektromos töltés. A jobb szárny több pontján is érzékelhető az áthaladó feszültség.

A repülőgépeket műszakilag sem fenyegetik a villámok, ugyanis a műszereket nem zavarja a századmásodpercek alatt lezajló jelenség, hiszen a túlfeszültség ellen védve vannak. Éppen ezért lehetséges, hogy a villámlások miatt nem történnek légi balesetek, annak ellenére sem, hogy a statisztikák szerint minden repülőgépbe évente néhányszor belecsap egy-egy villám a hosszabb-rövidebb utak során – ezeket azonban könnyedén átvészelik az alumíniumból és egyéb fémötvözetekből álló légi járművek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Yunus Erdogdu)