Egy Bécsbe tartó repülőgépet összetört a jégeső, a pilóták is veszélybe kerültek

Komoly probléma alakult ki a jégeső miatt egy osztrák járaton.

2024. június 12., 10:42

Szerző:

Megdöbbentő baleset történt az Austrian Airlines egyik repülőgépével, amely Bécs felé tartva viharzónába került, és a jégeső miatt megsérült – számolt be róla az Index.

A repülőgép a spanyolországi Mallorcáról indult, és Bécs volt az úti célja, ám nem sokkal a leszállás előtt egy olyan heves viharba keveredett, amely a gépet is nagymértékben károsította.

Elsősorban a gép orra tört össze, de a külső burkolata is több helyen megsérült. Ami ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy a pilótafülke ablaka is betört, így a pilóták is veszélybe kerültek, ennek következtében érthető módon a 173 utas sem érezhette magát biztonságban.

A balesetről a gép egyik utasa, Emmeley Oakley nyilatkozott az ABC News-nak, és mint mondta, 20 perccel a leszállás előtt erős turbulenciát éreztek a fedélzeten. Ezután olyan hangokat hallottak, mintha kövek zúdultak volna a repülőgépre, de fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik.

A jégeső darabokra törte a gép orrát

A pilóták lélekjelenlétének köszönhetően a repülőgép szerencsésen földet ért, a biztonságos leszállást követően pedig megkezdődött a gép átvizsgálása. A légitársaság közleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy senki nem sérült meg a balesetben.

Az egész Európát sújtó csapadékos időjárás extrém viharokat hozott, a jégeső rengeteg kárt okozott a kontinensen. A gyakran kiszámíthatatlanul kialakuló viharok a légi közlekedést is befolyásolják, több járat is csak késve tudott felszállni az európai repterekről az elmúlt hetekben.

De nem csak a légi forgalmat érintik a viharok: a heves esőzések miatt Németországban megsérült az A9-es autópálya, de számos országban a vasúti közlekedésben is fennakadások történtek a leszakadt vezetékek és az elárasztott sínpályák miatt. Tovább súlyosbítja helyzetet, hogy komoly árvizek alakultak ki a folyók mentén, amelyek kiléptek a medrükből és elöntötték a városokat is. Sok helyen szükségessé vált a lakosság evakuálása is.

A meteorológusok szerint a viharos időjárást lassan leváltják a forró napok, de a légi közlekedésben addig is számolni kell a jégeső lehetőségével is, és nem csak Európában. Nemrégiben egy szingapúri járatnak kellett kényszerleszállást végrehajtania a rendkívül erős turbulencia miatt, amikor a 211 utasból többen megsérültek, egy ember pedig meghalt az utazás során.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)