Új átvilágítás módszert vezetnek be a budapesti repülőtéren – bármilyen italt felvihetünk majd a fedélzetre

Hamarosan a budapesti repülőtér sem tiltja majd, hogy italt vigyünk magunkkal a fedélzetre.

2024. június 3., 12:56

Szerző:

Egy új CT-szkennert teszteltek a budapesti repülőtér egyes terminálján, ami a jövőben lehetővé teszi majd, hogy a saját italainkat is felvigyük a fedélzetre, akár nagyobb kiszerelésben is – számolt be róla az RTL Híradó.

Utazáskor sokak számára jelent hatalmas bosszúságot, hogy a magukkal vitt italokat a becsekkoláskor ki kell dobni: kizárólag a reptéri duty free boltban vásárolt termékek kerülhetnek fel a fedélzetre, a poggyászokban szállítható folyadékok mennyiségét pedig szigorú szabályokhoz kötik.

Manapság azonban már egyre több repülőtéren nincs szükség arra, hogy a biztonsági ellenőrzésnél kidobják az utasok az italos üvegeket, ugyanis egy speciális CT-szkenner segítségével világítják át azokat. Mivel így már kiszűrhető, hogy milyen jellegű anyag található a palackban, és az jelenthet-e bármilyen veszélyt a járatbiztonságra nézve, ezeken a reptereken már nem korlátozzák a fedélzetre felvihető ásványvíz vagy üdítőital mennyiségét.

Egy sikeres tesztelést követően Budapesten is szeretnék bevezetni a modern készülék használatát.

A budapesti repülőtér szívesen eltörölné a korlátozást

Európa egyik legforgalmasabb reptere Amszterdamban található, közel 60 millió utas fordul meg évente ezen a reptéren, így nem meglepő, hogy sokáig itt is élt az a szabály, amely a világ számos más légikikötőjében: a fedélzetre maximum egy deciliteres kiszerelésben kerülhetett fel bármilyen folyadék.

A korlátozást egy 2006-os terrorfenyegetés miatt vezették be, amikor egy üdítős dobozban próbáltak meg felcsempészni robbanóanyagot egy repülőre, ám a biztonsági ellenőrzés során sikerült kiszűrni az elkövetőket, így a járat nem került veszélybe. Ugyanakkor felhívta a figyelmet egy biztonsági résre, így hamarosan a világ szinte minden repterén bevezették a korlátozást.

Madas László légiüzemeltetési és repülésbiztonsági szakértő így nyilatkozott az RTL Híradónak:

Hogy mikor lehet ezt a könnyítést bevezetni, az alapvetően az adott repülőtér repülésvédelmi rendszereinek technikai korszerűsítésétől függ.

A nagyobb teljesítményű CT-szkennerek használatát Skóciában vezették be először a reptéri beléptetéskor, még 2021-ben. Hatalmas előnye ezeknek a gépeknek, hogy képesek megállapítani, található-e veszélyes anyag a poggyászokban.

Az ellenőrzések lassítják a beszállást is, de a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egyelőre csak azt sikerült elérni, hogy a digitális eszközöket, például a laptopokat és mobiltelefonokat már nem kell kivenni a bőröndből a biztonsági ellenőrzés során, ezeket az átvilágításkor képesek kiszűrni a gépek.

Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy már a budapesti reptéren is teszteltek olyan CT-berendezéseket, amelyek képesek kiszűrni az egy deciliteresnél nagyobb kiszerelésű palackok tartalmát. Mint mondta, szeretnék alkalmazni ezt a könnyítést a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is, ezek bevezetését az egyes terminál megnyitásához kötnék.

Mindez sok kellemetlenségtől kímélhetné meg az utasokat, hiszen aki mindenképpen szeretne italt fogyasztani a fedélzeten, jelenleg csak az átlagos bolti árnál jóval drágább fedélzeti, illetve reptéri szolgáltatások igénybevételével juthat innivalóhoz.

Arról egyelőre nincs konkrét információ, hogy mikor vezethetik be az újítást, mert bár a Budapest Airport Zrt. szeretné minél hamarabb megnyitni az egyes terminált, ez évek óta várat magára. Ugyanakkor arról tájékoztatták a sajtót, hogy a terminál megnyitásához szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.