Magyar nő bujdokolt az embercsempészek elől tíz napon át a houstoni reptéren

Az illető ráadásul angolul sem beszélt, egy fordító-applikációval kommunikált a hatóságokkal.  

 

2023. július 18., 16:22

Szerző:

Tíz napig rejtőzködött egy magyar nő a houstoni George H. W. Bush repülőtéren. A helyi sajtó beszámolója szerint embercsempészek áldozatáról van szó, erről nyilatkozott a repülőtér egyik alkalmazottja – idézi az rtl.hu.

Monica Phillipset arra képezték ki, hogy észrevegye az embercsempészetre utaló jeleket, telefonhívásokat. „Június másodikán, pénteken telefonált egy férfi, aki azt mondta, hogy az 52 éves anyját keresi, aki május 28-án, vasárnap este szállt fel a texasi Lubbockból Houstonba tartó gépre és azóta nem hallott róla” – mondta.

A KHOU tévécsatorna beszámolója szerint Phillipsnek ekkor lett gyanús, hogy miért várna valaki öt napot azzal, hogy bejelentse: eltűnt az édesanyja. A nő a helyi rendőrséghez irányította át a hívást, később azonban a rendőrök jelezték neki, hogy a telefonáló végül nem tett hivatalos bejelentést az eltűnt nőről.

Néhány nappal később, június hetedikén Phillipsnek a reptéren feltűnt egy nő, aki egy szót sem tudott váltani a rendőrökkel: csak magyarul beszélt, így Phillips fordító segítségével próbált vele társalogni. Ekkor derült ki, hogy a neve megegyezik azzal a nőével, aki után a telefonáló érdeklődött – ő viszont a hívó nevét nem ismerte.

Mint kiderült, a nő két férfival utazott Lubbockból Houstonba, azonban Európába tartottak volna. A houstoni reptéren viszont a nő meglépett a két férfi elől és elbújt a terminálon. Az útlevelét a két férfi elkobozta. A nő összesen tíz napig bujkált a repülőtéren, a mosdókban és elhagyott zugokban húzta meg magát.

(Kiemelt kép: a houstoni George Bush reptér. Fotó: Daniel Slim AFP)

 

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.

2024. június 24., 15:39

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.