Kigyulladt egy utasszállító repülőgép, kényszerleszállást hajtott végre

Egy Boeing 737-es repülőgép került veszélybe a tűz miatt.

2024. június 18., 19:12

Szerző:

Hatalmas tűz keletkezett egy Boeing 737 utasszállító repülőgépen, így azonnal le kellett szállnia a legközelebbi repülőtéren – számolt be róla a HVG.

A járat a Virgin Australia egyik utasszállítója volt, amely a Queenstown Nemzetközi Repülőtérről szállt fel, de még csak alig 50 percet töltött a levegőben, amikor kigyulladt. A 10 éve szolgálatot teljesítő gép azért borulhatott lángokba, mert madárrajjal ütközött, az egyik hajtómű ennek következtében kigyulladt.

A légiforgalmi irányítók azonnal leszállásra szólították fel a pilótákat, azonban ez nehézségekbe ütközött, mivel a Queenstown Nemzetközi Repülőtér a le- és felszállás szempontjából is kihívást jelent, így a sérült géppel nem kockáztathattak a szakemberek. Végül úgy döntöttek, az új-zélandi Invercargill a megfelelő reptér a manőverhez, ide irányították át a balesetet szenvedett járatot.

A repülőgép szerencsésen földet ért

Mint a híradásokból kiderült, a gépen 67 utas és egy 6 fős személyzet utazott, és a balesetben senki nem sérült meg. Az utasok arról számoltak be, hogy furcsa, erős zajokat hallottak, majd feltűnővé vált, hogy a gép egyetlen város felett köröz, így sejtették, hogy komolyabb probléma lehet. Végül a gép az Invercargill reptér felé vette az irányt, és a pilóták bravúrjának köszönhetően sikeresen le tudott szállni este 7 óra körül.

A gépet üzemeltető Virgin Australia légitársaság közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyben leszögezték, hogy az utasok biztonságban voltak, és egyiküknek sem esett baja a baleset során.

A repülésben jártas szakembereket nem lepte meg az eset, ugyanis viszonylag gyakori balesettípus, amikor egy repülőgép madárrajjal ütközik. Egyben ez jelenti a legnagyobb veszélyt is a repülés során, ugyanis azon túl, hogy a gép akár komolyan meg is rongálódhat, az is problémás, hogy a közelben van-e egyáltalán repülőtér, ahol biztonságosan földet érhet a gép.

Az egyik legemlékezetesebb eset, amikor madarak okoztak balesetet, a US Airlines 2009-es balesete, amikor csak a pilóták lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia, és az utasok közül senki nem sérült meg. A leszállást a Hudson folyón hajtotta végre Chesley Sullenberger, ami szokatllan, de életmentő ötletnek bizonyult. A pilótát utóbb büntetés fenyegette a veszélyes manőverért, a vizsgálatok azonban megállapították, hogy az egyetlen jó döntést hozta meg, amikor a biztos tragédia helyett a folyón való landolást választotta a balesetet követően, amelyben a gép hajtóművei leálltak.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)