Elöntötte a víz a repteret Mallorcán, lebénult a légi forgalom

Rengeteg turista rekedt Mallorcán az időjárás miatt, a légi forgalom is leállt.

2024. június 13., 10:34

Szerző:

Az egész Európát érintő heves esőzések a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetét is érintik, a légi forgalom egy időre teljes egészségében leállt, miután elöntötte a víz a Son Sant Joan nemzetközi repülőteret – írja a 24.hu.

Spanyolország harmadik legnagyobb reptere hatalmas forgalmat bonyolít, a tavalyi évben rekordot döntött a szigetre érkező turisták száma, hiszen a 31 milliót is meghaladta, miközben néhány évvel ezelőtt még csak alig 6 millió utassal kellett számolniuk. A légi kikötő a sziget fővárosától, Palma de Mallorcától 8 kilométerre található, mégis úgy érezhették magukat az utasok, mintha a tengerparton lennének, ugyanis térdig érő víz öntötte el az egész repteret.

A rendkívül heves viharok miatt az épületek is beáztak, így a falakról és a mennyezetről is csöpögött a víz, a repülőgépek pedig ilyen körülmények között sem le-, sem felszállni nem tudtak. Mindkét manőver veszélyes lett volna, így az innen induló utasoknak várakozniuk kellett, az ide érkező gépeket pedig máshova irányították át.

Mallorca légi forgalma teljesen leállt

Óránként 50 milliméternyi csapadékkal kellett megküzdenie a csatornáknak, de helyenként a 90 millimétert is meghaladta a lezúduló eső mennyisége a spanyol meteorológiai szolgálat szerint, így nem meglepő, hogy néhány óra alatt nagy mennyiségű víz halmozódott fel.

A spanyol közlekedési miniszter, Oscar Puente közölte, hogy életbe léptették a vészhelyzeti terveket, melynek része az is, hogy máshova irányítják át az ide érkező gépeket, és arra is ígéretet tett, hogy amint normalizálódnak az időjárási körülmények, a lehető leggyorsabban megindítják a légi forgalmat a reptéren.

A reptéri állapotokról számos felvételt osztottak meg a közösségi médiában is, amelyekből kiderült, hogy helyenként térdmagasságig ért a víz. A turisták egyáltalán nem voltak felkészülve a zord időjárásra, sokan nyári öltözetben, elázva várták, hogy eljussanak az úti céljukig. Mivel a terminálokon is vizes volt minden, az utasok többsége a saját csomagjain ülve figyelte a kijelzőket, bár nem remélhették, hogy bármelyik repülő fel tud szállni.

A szigeten szokatlanul erős esőzés - amely egyébként nem érintette az egész szigetet, sok helyen aszály van - nemcsak a légi forgalmat, hanem a közúti közlekedést is megbénította. Aki esetleg elhagyta volna a reptér területét, azzal szembesült, hogy a parkolóban álló autók is vízben állnak, de a reptértől távolabbi utakon is hömpölygött a víz.

A hatóságok jelenleg is a vihar okozta károk helyreállításán dolgoznak.

(Fotó: Pixabay)