Gulyás Gergely: Orbán Viktor békemissziót indított

Gulyás Gergely ismét beszámolt a kormány előző heti döntéseiről.

2024. július 8., 10:23

Szerző:

„A kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával, a kimenetelével, és azzal, hogy mit tudunk tenni a békéért”– közölte Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a háború árát az oroszok és az ukránok fizetik meg, de sajnos ebben a magyarok is érintettek, hiszen kárpátaljai magyarok is szolgálnak az ukrán hadseregben, így Magyarország nem csak gazdasági árat fizet a háborúért.

„Ezért is helyes, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy békemissziót indított. Európában háborús propaganda uralkodik, amit azonban gazdaságilag mi fizetünk meg” 

– jelentette ki Gulyás Gergely. Kijelentette, a háborúban álló felekkel való kommunikáció nélkül béke nem érhető el. Ám Magyarország pontosan tudja, hogy hol van a helye, így a békéhez csak a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni. „Orbán Viktor ezért utazott Kínába, hiszen Magyarország minden olyan szereplővel jó kapcsolatot kíván kialakítani, akik a békéhez hozzá tudnak járulni.” – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

A kancelláriaminiszter ezután arról beszélt, hogy a magyar békemissziót sokan ellenzik Európában, főként azok, akik háborúpárti nyilatkozatokat tesznek. Az elmúlt hónapokban azonban a kormány azt is tapasztalja, hogy politikai és pénzügyi zsarolásnak van kitéve annak érdekében, hogy a háború pártjára álljon. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Gulyás kijelentette, hogy nincs olyan zsarolási eszköz, amivel Magyarországot át lehetne állítani.

A kormány az ülésén további két fontos döntést is hozott: 

  1. A kabinet szembeszáll a háborús propagandával, ezért a pártokat és a médiumokat kötelezni fogják arra, hogy a forrásaikat hozzák nyilvánosságra. Azokat a forrásokat pedig, amelyek a háborút szolgáló felektől érkezik, azokat minden esetben vissza kell majd utalni a feladónak.
  2. Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan vállalatnak, mely extraprofitot ért el a háború ideje alatt. Ezek a gazdasági szereplők a bankok, a multik, valamint az energiacégek lesznek.

A kormány az ülésein tárgyalt az üzemanyagárakról is. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kijelentette, az árakat sikerült az áprilisi-májusi szintről letörni, a kormány ugyanakkor továbbra is kötelezi az energiacégeket arra, hogy a kabinettel kötött megállapodást tartsák be. (Nagy Márton éppen ezért a hétvégi hírek szerint berendelte magához a terület érintettjeit egyeztetésre.)

Végül Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a kabinet kitárgyalta a légiközlekedésben fennálló helyzetet is. Ez ügyben arra jutottak, hogy a légiközlekedés valamennyi szereplőjének akciótervet kell készítenie (hogy ennek miről kell szólnia, azt nem részletezte), az utasok információval való ellátását pedig javítaniuk kell. 

Emellett a fogyasztóvédelmi hatóságot arra utasították, hogy hatékonyabban vizsgálják a légiközlekedést, indokolt esetben pedig szabjanak ki komoly bírságokat a légitársaságokra.

A Kormányinfón felszólalt Vitályos Eszter kormányszóvivő is, aki szintén a kormány döntéseiről beszélt. Elmondta, a kabinet döntést hozott a Babaváró kölcsönnel kapcsolatban. Eszerint azoknak a pároknak, akiknek 2024. július 1. után lejárna az ötéves időtartam és még nem született gyermekük, egy legfeljebb 2 éves hosszabbítást biztosít a kormány. Ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, nekik az új határidő 2026. július 1. lesz. Ez a döntés a kormányszóvivő szerint több ezer családot indít.

Vitályos végül beszélt az Egészségablak nevű időpontfoglaló rendszerről is, mellyel a szakrendelőkbe való eljutást és a várakozási idő csökkentését szeretnék elérni. Elmondta, a július 1. indulástól július 6-ig 504 lakossági foglalást regisztráltak az első öt napra.

(Kiemelt képünkön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Forrás: 168 archív)