Gulyás Gergely: az EU bíróságának ítélete kommunista időket idéz

Gulyás Gergely szerint az Európai Unió Bíróságának ítélete Magyarország ellen a legsötétebb kommunista időket, a Rákosi-korszakot idézi.

2024. június 13., 11:51

Szerző:

A kormány tegnapi ülésén a választások eredményét is értékelte – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti Kormányinfón. A tárcavezető szerint az eredmény megerősítette a kormányt, hogy a nemzetközi kapcsolatokban a béke ügyét képviselje. Ennek már tegnap is volt eredménye, amikor a NATO-főtitkár itt jért. Elértük hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrajnai missziójában, így sem pénzzel, sem katonával, sem fegyverekkel nem veszünk részt a konfliktusban. "Magyarország a háború elől menekülőknek ugyanakkor menedéket biztosít, senki nem küldünk vissza" – közölte Gulyás Gergely.

Az Európai Unió bíróságának ítéletét még nem vitatta meg a kormány, amiben az uniós testület elítélte Magyarországot a migrációs kérdésekhez való hozzáálllása miatt. "A bíróság gyáva volt ahhoz, hogy az európai parlamenti választások idején hozzon ítéletet, így az ítéletet csak tegnap hozták nyilvánosságra. Ebben a bíróság 200 millió euró átalányösszegnek és a késedelem minden egyes napja után 1 millió euró összegű kényszerítő bírságnak a megfizetésére kötelezi Magyarországot, mely szembe megy mindennel, amit eddig az európai jogról, a külső határvédelemről, a migrációról gondoltunk" – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve: az ítélet a kommunista időket, a Rákosi-korszakot idézi, amikor ugyan csak életfogytig tartó büntetést kért a bíróságtól, de a bíró mégis halálos ítéletet szabott ki.

A 24.hu kérdésére Gulyás Gergely a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága által, Karsai Dániel ügyében hozott döntése kapcsán elmondta, még nem tudta az ítéletet elolvasni, de az látszólag a magyar kormány álláspontját erősítette meg.

A portál kérdezett a Tisza Párt és az EPP közeledéséről, valamint hogy a kancelláriaminiszter elképzelhetőnek tartja-e, hogy a KDNP egy frakcióban üljön az ellenzéki párttal. Erre Gulyás Gergely azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióban üljön az Európai Parlamentbe. Ennek megakadályozására két lehetséges forgatókönyvet lát, egyrészt hogy a Tiszát nem veszik fel a Néppártba, a második, hogy a KDNP kilép a frakcióból.

Mennyi hitelt adott az Eximbank a ferihegyi reptér megvásárlásához? – tette fel a kérdést a 24.hu újságírója. Gulyás Gergely erre konkrét választ nem adott, ugyanakkor azt elmondta, hogy július elején Nagy Márton minden részletről fog tájékoztatót tartani.

(Kiemelt képünkön Gulyás Gergely. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.