Karsai Dániel meghívta magához Gulyás Gergelyt

Karsai Dániel meghívót küldött Gulyás Gergelynek. 

2024. május 24., 15:39

Szerző:

Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért küzdő, gyógyíthatatlan, halálos ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász pénteken kora délután a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy hivatalosan is meghívta magához Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert egy kötetlen beszélgetésre – írja az Index. 

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy még nem kapott tőlem személyesen meghívót, ezért nem tudja, hogy a köztársasági elnökhöz hasonlóan meglátogatna-e Karsai Dánielt. „Ezennel tisztelettel meghívom Gulyás urat magamhoz egy kötetlen beszélgetésre”– írja Karsai Dániel Facebook oldalán.

Az alkotmányjogász azt kérte, hogy mindenképp érintsék az élet végi döntéshez való jogot is, és a részleteket beszéljék meg írásban. Megjegyezte, hogy a megkeresést a magán e-mail címéről is elküldte a Miniszterelnökség hivatalos e-mailjére is. „Azt meg tudom ígérni, hogy előzetesen nem tájékoztatom a sajtót a találkozóról. Várom mielőbbi szíves visszajelzését” – tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, meglátogatta az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt otthonában Sulyok Tamás köztársasági elnök is . A találkozó tényét megerősítette a Magyar Hangnak Karsai ápolója, Márkovics Ákos, aki maga is jelen volt az eseményen. „Több mint félórás beszélgetés volt Dani és a köztársasági elnök között, amely meghitt és jó hangulatban telt. Az államfő biztosította őt arról, hogy emberileg mellette áll” – mondta el. Sulyok Tamás arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad. „Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő otthonában látogatta meg, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta” – tette hozzá Márkovics Ákos. 

Karsai Dániel meghívása ugyanúgy szól az EP-listavezetőknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is

Karsai Dániel azt írja, hogy járt nála Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna, a Momentum elnöke és Bedő Dávid, a párt frakcióvezetője, akik maximális támogatásukról biztosították.

A volt alkotmányjogász javaslata január óta változatlan: azt kéri Sulyoktól, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

„Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában” – javasolta az alkotmányjogász. Karsai az életvégi döntés ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult, de nem tudni, mikor születhet döntés az ügyében.

Mint ismert, Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos idegrendszeri betegséget. A gyógyíthatatlan kór túlélése mindössze néhány évre tehető, komoly fizikai leépülést okoz, miközben a mentális képességeket érintetlenül hagyja. Azaz a betegségben szenvedőknek – így Karsai Dánielnek is – tiszta tudattal kell végigélniük a teljes leépülésüket.

 

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.