Újra kilőni látszik az üzemanyagár, hétfőn tárgyalnak is róla

A héten tovább emelkedett az üzemanyagár Magyarországon, így a gazdasági miniszter berendelte hétfőre a Magyar Ásványolaj Szövetséget és a Molt.

2024. július 7., 13:46

Szerző:

Nagy Márton gazdasági miniszter hétfőn egyeztet az üzemanyagárakról a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mol Zrt.-vel – jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Emlékeztetett: a szövetség és a kormány korábbi megállapodása szerint a régiós átlagárakat kell tartani Magyarországon, hozzátéve, megengedhetetlen, hogy magasabb árat kell fizessenek a magyarok, mint a régió országaiban élők.

Hangsúlyozta, a KSH minden pénteken közzéteszi a régiós üzemanyag-átlagárakat, ehhez kell igazítaniuk az itthoni árakat a kereskedőknek. A kormányszóvivő jelezte, volt februárban és áprilisban egy beszélgetés a Mollal és kereskedőkkel, most azt látják, hogy néhány forinttal magasabbak az árak.

„Ha már volt megegyezés, és a kereskedők heteken keresztül hozzá tudták igazítani az itthoni árakat a régiós átlagárhoz, akkor kell lennie megoldásnak anélkül, hogy a kormánynak be kelljen avatkoznia.”

– jelentette ki. Azt mondta, nem az adótartalom miatt magasak az üzemanyagárak, „sokkal inkább az árrésben, a kereskedők ügyeskedésében kell keresni az okokat”.

Február és április között háborús üzemanyagárak voltak, ezt sikerült letörnie a kormánynak. Vannak olyan járulékos költségek, amelyek „velünk maradnak, amíg a háború tart, ezért is az az érdekünk, hogy a háborúnak mielőbb legyen vége” – mondta Vitályos Eszter.

Tehát végeredményben – a kormány logikája szerint legalábbis – továbbra is háborús üzemanyagot tankolhatunk a járművünkbe. Ráadásul nem is akármilyen áron: július 4-től a benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal emelkedett, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fizethetnek többet a kutak a nagykereskedőjüknek. Ezzel ellentétben a tankolók a kutak áraiban ezt az emelést nem biztos, hogy tapasztalják (attól függően hogy hol tankolnak), mert a piaci szereplők a nagykereskedelmi árváltozástól eltérően alakítják jelenleg a kutakon látható árakat. Az aktuális átlagár a 95-ös benzin esetében 616 forint, míg a gázolaj átlagára 627 forint, az árak akár napon belül többször is változnak, ami az átlagárat is folyamatosan mozgatja. Mindenesetre most átlagban a benzinért 618 forintot fizetünk, a gázolaj átlagára pedig 631 forintra emelkedett.

A régióban nálunk a legmagasabb a benzin ára

Ahogy mi is említettük korábbi cikkünkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza is elismerte, hogy a régióban mind a két üzemanyagtípusnál meghaladták a hazai átlagárak a szomszédos országok átlagos árszintjét. A KSH pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolajé pedig 611 forint volt. Ezért a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. A kormány jelezte: ellenkező esetben kész beavatkozni az üzemanyagpiacon. 

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gébor szerint egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése. „A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (...) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – nyilatkozta Egri előző héten az ATV Híradónak

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Christophe Michel / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)