A kormány beavatkozik, ha túl magas lesz a benzin ára

A régióban nálunk a legdrágább a benzin, de erről nem a magas üzemanyagadó tehet a helyettes államtitkár szerint.  

2024. július 2., 12:58

Szerző:

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH jelentése alapján múlt héten megállapította, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat, ezért a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. A kormány jelezte: ellenkező esetben kész beavatkozni az üzemanyagpiacon. 

Mindezek ellenére a benzin ára kedden is emelkedett, ahogy mi is beszámoltunk róla. A benzin bruttó 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 3 forinttal változtatták. Így július 2-től a 95-ös benzin 615 Ft/liter, a gázolaj 633 Ft/liter átlagáron érhető el a hazai benzinkutakon a Holtankoljak információi szerint. 

Téves értelmezés, hogy nagyon magasak lennének Magyarországon az üzemanyagokat terhelő adók, több nyugat-európai országban sokkal kedvezőtlenebb a helyzet – mondta az InfoRádióban Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza, aki megerősítette: ha nem valósul meg árkorrekció a hazai benzinkutakon, lépni fog a kormány.

A régióban nálunk a legmagasabb a benzin és a gázolaj ára 

Suppan Gergely szerint az üzemanyagárak emelkedésének egyik oka a kőolaj világpiaci árának emelkedése, az NGM helyettes államtitkára szerint azonban ez sem indokolna ekkora mértékű drágulást. Kiemelte, hogy mind a két üzemanyagtípusnál meghaladták a hazai átlagárak a szomszédos országok átlagos árszintjét. A KSH múlt pénteki jelentése szerint a szomszédos országokban 606, míg itthon 610 forint volt a benzin átlagára, amely szombaton 613 forintra emelkedett, keddtől pedig már 615 forint lesz literje a hazai kutakon. 

A gázolaj esetében pedig a szomszédos országokban a múlt pénteki adatok szerint 611 forintos átlagárat jegyeztek fel, míg Magyarországon szombaton 629 forintra drágult, keddtől pedig 633 forintot kell érte fizetni. A közgazdász szerint a benzinárak esetében 606, a gázolajnál pedig 611 forint volt a vízválasztó a múlt héten, erre a szintre kellene visszajönni Magyarországon. 

Átlagos mértékű a magyar üzemanyagadó

Az üzemanyag-kereskedők gyakran a magas üzemanyag jövedéki adókra hivatkoznak az emelések előtt, de Suppan Gergely szerint „egyáltalán nem igaz, hogy Magyarországon a legmagasabbak a kivetett adók”. Egy nemzetközi jelentésre hivatkozott, amely szerint hazánk a középmezőnyben van az adókat illetően. Általánosságban kijelenthető, hogy a kelet- és délkelet-európai országok többségében alacsonyabbak az adóterhek, mint nálunk, számos nyugat-európai államban viszont jóval magasabbak.

Suppan elmondta azt is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egyenlőre kivár, és figyelemmel követi, hogy megtörténik-e az általuk kért árkorrekció, visszatérnek-e a hazai árak a régiós átlagszintre. „Ha nem valósul meg a várt árkorrekció, akkor nyilván lépni fogunk. Most még várunk, hogy milyen reakciók lesznek a közleményünkre” – jegyezte meg a közgazdász.

 (Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)