Régiós szinten verhetetlen a magyar benzin ára

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását.

2024. június 21., 12:30

Szerző:

A minisztérium szerint a lakosság a benzin esetében 48 forinttal, míg a gázolaj esetében 41 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

„A kormány álláspontja változatlan: elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását” 

írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 595 forint volt, azaz 14 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban tapasztalt 609 forintos átlagár. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 1 forinttal került kevesebbe, mint a szomszédos országokban látott 608 forintos átlagár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy a benzin és a gázolaj esetében is teljesül a kormány elvárása, azaz az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alatt vannak. Hozzáteszik: „a kormány továbbra is fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyagkereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyagkereskedők a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat”.

Régiós szinten kedvező a magyar benzin ára

A KSH két hete közölte: a legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára.

Szlovéniában a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól (594 forint). Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10 százalékkal maradt el a magyartól. Bulgáriában pedig az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Magyarország kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Szerbiában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 12 forintos növekedés – jegyezte meg a KSH.

A benzinárra ható tényezők

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kőolajat exportáló országok szervezete pár hete a kitermelés korlátozásának meghosszabbításáról döntött. Július helyett októbertől növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik addig.

„Ahogy egyre többen fognak utazni, egyre nagyobb lesz a kereslet az üzemanyag iránt. Ez azért jellemzően fölfelé hajtja az árakat, tehát a 650 forint körüli árak valószínűsíthetők augusztus végére” – mondta akkor Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Hans Lucas via AFP)