Üzemanyagárak: itt a szomorú fordulat

Csütörtöktől ismét drágulásra számíthatunk az üzemanyagárak tekintetében. A benzin 2, a gázolaj 6 forinttal fog többe kerülni.

2024. június 19., 12:15

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint a következő átlagárakkal számolhatunk az üzemanyagárak kapcsán

95-ös benzin: 602 Ft/liter

Gázolaj: 620 Ft/liter

Régiós szinten kedvező a magyar benzin ára

A KSH két hete szerdán közölte: a legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. 

Szlovéniában a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól (594 forint). Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10 százalékkal maradt el a magyartól. Bulgáriában pedig az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Magyarország kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Szerbiában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 12 forintos növekedés – jegyezte meg a KSH.

A benzinárra ható tényezők

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kőolajat exportáló országok szervezete pár hete a kitermelés korlátozásának meghosszabbításáról döntött. Július helyett októbertől növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik addig.

„Ahogy egyre többen fognak utazni, egyre nagyobb lesz a kereslet az üzemanyag iránt. Ez azért jellemzően fölfelé hajtja az árakat, tehát a 650 forint körüli árak valószínűsíthetők augusztus végére” – mondta akkor Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)