Üzemanyagár: így tankolunk péntektől

Nem képes átlépni egyelőre a lélektani határt az üzemanyagár. 

2024. május 29., 11:19

Szerző:

Május utolsó napján a hazai üzemanyagár sem változik: a Holtankoljak információi szerint a nagykereskedelmi árak változatlanok maradnak, ezek alapján a hónapot az alábbi átlagárakkal zárjuk:

95-ös benzin: 600 Ft/liter

Gázolaj: 603 Ft/liter

A kormány szerint kizárólag a saját profitját félti a Független Benzinkutak Szövetsége

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint viszont az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások vannak veszélyben.

Mint ismert, nagy vihart kavart a kormány üzemanyagár-csökkentő kommunikációs offenzívája. A Független Benzinkutak Szövetsége május 10 –én tartott rendkívüli közgyűlést, melyen megállapította, hogy veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Ennek egyik oka szerintük, hogy a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon (és általában az adórendszerben), körülbelül az üzemanyag literárának  50 százaléka adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.

Nem sokat kellett várni a kormány válaszára: a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben szólította fel a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy a családok védelme érdekében fejezze be a vádaskodást – írja az Infostart

Szerintük ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Azt is közölték, hogy a kormány a benzin árát közel 6 százalékkal, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal csökkentette.

Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A Szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. Az sem igaz, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő Magyarországon. Hazánkban az üzemanyagok adótartalma alacsonyabb, mint a szomszédos országokban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

09:33

Gyengült péntek reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.