Téboly: ismét csökken az üzemanyag ára - várjon a tankolással!

A héten péntektől tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. Lélektani határ közelében az üzemanyag ára.

2024. május 15., 14:43

Szerző:

Feltételezhetően a forint erősödésének is köszönhető, hogy a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fognak kevesebbet fizetni a kutak nagykereskedőjüknek – közölte a Holtankoljak.

Az aktuális üzemanyag árakat figyelembe véve péntektől várhatóan ennyiért tankolhatunk átlagosan:

95-ös benzin: 607 Ft/liter

Gázolaj: 605 Ft/liter

A kormány szerint kizárólag a saját profitját félti a Független Benzinkutak Szövetsége

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások, erre reagált a kormány.

Visszaszólt a kormány a benzinkutasoknak, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben szólítja fel a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy a családok védelme érdekében fejezze be a vádaskodást – írja az Infostart. A Független Benzinkutak Szövetsége május 10 –én tartott rendkívüli közgyűlést, melyen megállapította, hogy veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Ennek egyik oka szerintük, hogy a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon (és általában az adórendszerben), kb. az üzemanyag literárának  50 százaléka adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.

A kormány felszólította a benzinkutasokat, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát is

Az ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Azt is közölték, hogy a kormány a benzin árát közel 6 százalékkal, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal csökkentette.

Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A Szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. Az sem igaz, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő Magyarországon. Hazánkban az üzemanyagok adótartalma alacsonyabb, mint a szomszédos országokban.

(Fotó: AfP)