Nem hiszi el, mi történik a kutakon - tovább zuhannak az üzemanyagárak

Péntektől tovább zuhannak az üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.

2024. május 8., 15:05

Szerző:

A holtankoljak.hu információi szerint pénteken ismét csökkennek az üzemanyagárak.

95-ös benzin: 616 Ft/liter

Gázolaj: 607 Ft/liter

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, az utóbbi hetekben folyamatosan csökkennek az üzemanyagárak. Április 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A KSH és a kormány által is figyelt uniós, összehasonlítható adatsor minden csütörtök reggel jelenik meg. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag, a magyar árak már ez alatt tartózkodnak azóta, kérdés ugyanakkor, hogy a régiós országokban hogyan változott az ár az elmúlt napokban.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kormány április végén szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat "önkéntes alapon" igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól.

kormány üléséről érkező Nagy Márton közölte: főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz.

Nem sokkal a kormány bejelentése előtt már történt kedvező elmozdulás, ám a péntektől várható üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagszintnél, a gázolajnál még mindig 10 forint, a benzinnél 27 forint az eltérés - hangsúlyozta akkor.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően ismét megnézik az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Tegnap 16:27

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.