Íme Nagy Márton bejelentése az üzemanyagárakról

Nagy Márton bejelentette: az üzemanyagár referenciaértéke a szomszédos országok átlaga lesz.

2024. május 8., 16:44

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a hazai üzemanyagárak kapcsán. A kormány elfogadta a kereskedők javaslatát, és úgy döntött, hogy az üzemanyag árának referenicaértéke a szomszédos országok üzemanyagárának átlaga lesz – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő doorstep sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kormány szerdai ülésén áttekintette az üzemanyagárakat, és megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát.


Nagy Márton hangsúlyozta, az elmúlt hetekben az üzemanyagkereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, és szerdán reggel is árcsökkentést jelentettek be. Eszerint péntektől a 95-ös benzin átlagára 616 forintra, a gázolajé pedig 607 forintra mérséklődik.


Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin átlagára az áprilisi csúcshoz képest 34 forinttal, 5 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A gázolaj ára a februári csúcsértékhez viszonyítva 54 forinttal, 8 százalékot meghaladóan csökkent – sorolta a nemzetgazdasági miniszter.

Már megindultak lefelé az üzemanyagárak


Mindeközben a piaci folyamatok tekintetében is kedvezően alakult a helyzet (azaz esett az olajár és erősödött a forint a dollárral szemben), ezeknek, illetve a Mol lépésének hatására a KSH által számolt régiók középmezőnyből sem lógott már ki annyira a magyar benzin és a dízel.

Mint ismert: árilis 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A KSH és a kormány által is figyelt uniós, összehasonlítható adatsor minden csütörtök reggel jelenik meg. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag, a magyar árak már ez alatt tartózkodnak azóta, kérdés ugyanakkor, hogy a régiós országokban hogyan változott az ár az elmúlt napokban.

(Fotó: David ROUMANET/Pixabay)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.