Rossz hír az autósoknak: megindult a felfelé az üzemanyag ára

A forint gyengélkedése miatt megindult az üzemanyag ára a benzinkutakon. 

2024. június 17., 13:54

Szerző:

Holnaptól folytatódik az árak emelkedése a benzinkutakon. Nem megszokott módon két egymást követő napon is árváltozásra kell számítanunk – írja a Holtankoljak. Ezúttal a benzin 3, a gázolaj 7 forinttal fog többe kerülni. Így az alábbi üzemanyag átlagárakkal számolhatunk keddtől:

95-ös benzin: 598 Ft/liter

Gázolaj: 613 Ft/liter 

Így alakult a üzemanyag ára a környező országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján a múlt héten Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 587 forint volt, ami 8 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 605 forint volt, a magyar ár 3 százalékkal, azaz 18 forinttal volt alacsonyabb – írja az Index.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 595 forint volt, ami 7 forinttal, 1,2 százalékkal haladta meg a régiós 588 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 602 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 1,2 százalékkal, azaz 7 forinttal volt ennél alacsonyabb.

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben, 5 forinttal csökkent.
  • A gázolaj magyarországi átlagára 6 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár 3 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 1 forinttal csökkent.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Index megkeresésére kiemelte, hogy a piacon április környékén jelentős dízelárbeesés volt látható, mert az európai piacon sokan gazdasági visszaeséstől tartottak.

Az utóbbi két hétben azonban visszaemelkedett Európában a dízel árrése, jelenleg ez az európai piacon 22 dollár közelében van, míg a benzinárrés 17 dollár körül jár.

Az utóbbi egy hónapban a kínai finomítók látványosan visszafogták magukat. Ez azért lényeges, mert jelentős exportot képviselnek a világgazdaságban. Fontos hangsúlyozni, hogy az ukránok továbbra is támadják az orosz infrastruktúrákat, illetve a mostani időszak – áprilistól júniusig – hagyományosan leállásoktól terhelt a finomítóknál

– emelte ki az Erste Bank elemzője.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára pedig azt hangsúlyozta, hogy jelentős fordulat következett be az elmúlt két hétben az európai piacon, ugyanis a dízel 7 százalékkal drágult, így a hazai dízelárakban – a gyenge forint hatása mellett – ez is jól megfigyelhető. Mint azt korábban írtuk, a múlt héten jelentősen gyengült a forint, az euróval szemben a 390-es szintről 399 közelébe, míg a dollárral szemben 362-ről 374-re.

A főtitkár szerint a nyári szezonban hagyományosan benzinforgalom-növekedés látható, és szerinte az átárazások lezárultak. Így a közeljövőben egy-két korrigáláson túl drasztikusabb növekedést már nem lehet várni.

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.