Brutálisat csökken a benzin ára - várjon a tankolással!

Péntektől változnak ismét a hazai üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj esetében is 5 forintos csökkenéssel számolhatunk.

2024. június 5., 11:26

Szerző:

Így az átlagárak a következőképpen alakulnak a portál információi szerint:

95-ös benzin 592 Ft/liter

Gázolaj: 598 Ft/liter 

Átmenetileg alacsony a benzin ára

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, utoljára négy hónapja jelentek meg ilyen számok a benzinkutak totemoszlopain. Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője az RTL-nek azt mondta, hogy a kutak 70 százalékánál már ötössel kezdődik a benzin ára, és a gázolaj sem áll rosszul, mert a kutak 60 százalékánál 600 forint alatti ár tapasztalható.

Ez azt jelenti, hogy 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint másfél hónapja.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az uniós szankciók jól működnek, ami azt is jelenti, hogy az orosz olajnak nagyon lecsökkent a felvevő piaca, emiatt áron alul próbálnak nagy mennyiséget olcsón értékesíteni elsősorban Kínába és Indiába, és ez letöri az árakat. 

A GKI szerint átmeneti az árcsökkenés. 

A benzinárra ható tényezők

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kőolajat exportáló országok szervezete hétfőn a kitermelés korlátozásának meghosszabításáról döntött. Július helyett októbertől növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik addig.

„Ahogy egyre többen fognak utazni, egyre nagyobb lesz a kereslet az üzemanyag iránt. Ez azért jellemzően fölfelé hajtja az árakat, tehát a 650 forint körüli árak valószínűsíthetők augusztus végére” – mondta Molnár László.

A KSH összesítése szerint a benzin átlagára literenként 4 forinttal alacsonyabb, a gázolajé viszont 5 forinttal drágább Magyarországon,mint a szomszédos országokban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.