Lélektani határ alá csökkenhet a benzinár

600 forint alá csökkent a benzinár, ám ez az állapot átmeneti. A legnagyobb kőolaj-exportáló országok tegnap a kitermelési korlátozások meghosszabbításáról döntöttek. 

2024. június 4., 10:29

Szerző:

Az RTL információi szerint a 600 forintos lélektani határ alá csökkent a benzin átlagára, ám a GKI előrejelzése szerint nyáron újra 650-be kerülhet egy liter üzemanyag. Azt mondják, a kínálat nem bővül, pedig a kereslet fokozódik a nyaralások miatt. A legnagyobb kőolaj-exportáló országok tegnap a kitermelési korlátozások meghosszabbításáról döntöttek. 

Átmeneti az alacsony benzinár

Utoljára négy hónapja jelentek meg ilyen számok a benzinkutak totemoszlopain. A benzin 597 Ft/liter, a gázolaj 603 Ft/liter a holtankoljak.hu adatai szerint. Bujdos Eszter, a portál ügyvezetője az RTL-nek azt mondta, hogy a kutak 70 százalékánál már ötössel kezdődik a benzin ára, és a gázolaj sem áll rosszul, mert a kutak 60 százalékánál 600 forint alatti ár tapasztalható.

Ez azt jelenti, hogy 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint másfél hónapja.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az uniós szankciók jól működnek, ami azt is jelenti, hogy az orosz olajnak nagyon lecsökkent a felvevő piaca, emiatt áron alul próbálnak nagy mennyiséget olcsón értékesíteni elsősorban Kínába és Indiába, és ez letöri az árakat. 

A GKI szerint átmeneti az árcsökkenés. 

A benzinárra ható tényezők

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kőolajat exportáló országok szervezete hétfőn a kitermelés korlátozásának meghosszabításáról döntött. Július helyett októbertől növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik addig.

„Ahogy egyre többen fognak utazni, egyre nagyobb lesz a kereslet az üzemanyag iránt. Ez azért jellemzően fölfelé hajtja az árakat, tehát a 650 forint körüli árak valószínűsíthetők augusztus végére” – mondta Molnár László.

A KSH összesítése szerint a benzin átlagára literenként 4 forinttal alacsonyabb, a gázolajé viszont 5 forinttal drágább Magyarországon,mint a szomszádos országokban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)