Megszólalt a Nemzetgazdasági Minisztérium az üzemanyagár-emelkedéssel kapcsolatban

A tárca szerint nem a forint dollárral szembeni teljesítménye miatt emelkedik folyamatosan az üzemanyagok ára, hanem az üzemanyag-kereskedők rossz gyakorlata miatt. A kormány hajlandó akár be is avatkozni az üzemanyagpiacon.

2024. június 28., 15:15

Szerző:

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben emelkedtek az üzemanyagárak Magyarországon. A folyamatra péntek délelőtt közleményben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja az Index. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az üzemanyagár kereskedők a hibásak az áremelkedését


Az elmúlt egy hónapban jelentős növekedést figyelhető meg Magyarországon az üzemanyagok piacán. A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások óta a benzin ára 20 forinttal, míg a gázolajé 33 forinttal emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közleményben reagált az elmúlt napok többszöri üzemanyagár-változására.

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest” – fogalmazott a tárca.

Azt írják, Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el.

„Mindez azt jelenti, hogy ma a magyar családok többet kell fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább” – teszi hozzá a minisztérium.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan. Mint megjegyzik:

elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.

A tárca továbbá felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)