Brutális mértékben drágul az üzemanyag kedden

Kedden ismét emelkedik az üzemeanyag ára. 

2024. június 24., 14:41

Szerző:

A héten kedden tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak – írta meg a holtankoljak.hu.

Június 25-től a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2-2 forinttal kerül majd többe. Így a kutakon holnaptól az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

95-ös benzin: 608 forint/liter
Gázolaj: 629 forint/liter

 

Amint arra a Világgazdaság felhívja a figyelmet, egy hét leforgása alatt ötödjére jelentenek be üzemanyagár-emelést. Az külön aggasztó, hogy egymást érik a rendkívüli, szokatlan időpontban meghirdetett üzemanyagár-változások.

Gyors tempóban drágul az üzemanyag

A magyar üzemanyagár az elmúlt másfél hétben egyértelműen emelkedni kezdett. Június 14–22. között, tehát múlt péntektől e hét szombatig

a benzin nagykereskedelmi ára 15, a dízelé már 31 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 75, a dízelár pedig 61 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 34 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 20 forint plusz figyelhető meg. Az 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A forint dollárral szembeni árfolyamromlása lehet az üzemanyagár gyors növekedésének, ám emellett még különös folyamat vette kezdetét. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most azt látjuk, hogy üzemanyagár-emelés történt pénteken, hétfőn, kedden, csütörtökön és szombaton is. Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör már gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz.

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)