Íme a tökéletes grillezett kukorica receptje!
Ez a könnyen elkészíthető, de fantasztikusan ízletes grillezett kukorica recept fokhagymás-csípős vajas mártással emeli igazi gasztroélménnyé az egyszerű nyári köretet.
Az amerikai Allrecipes egyik legnépszerűbb nyári receptje, a „Corn on the Grill” nem csupán a szokásos vajas grillezett kukoricát kínálja, hanem egy gazdag, pikáns ízvilágot, amelyet fokhagyma, lime-lé és egy kis csípős szósz tesz emlékezetessé. A recept hat főre szól, és elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe: 15 perc előkészítés, 10–15 perc sütés. A frissen pucolt csöveket először egy olvasztott vajas-fűszeres keverékkel kenik be, amely cukrot, sót, borsot, köményt, lime-ot és csilit is tartalmaz.
Paprikás-fokhagymás-vajas grillezett kukorica
A kukorica természetes édességét remekül kiemeli a sós-vajas keverék, amit a lime frissít, a fokhagyma mélyít, a csípős szósz pedig megbolondít. A grillen megsütött kukorica enyhén karamellizálódik, kívül enyhén pirult, belül szaftos marad. A pác a sütés alatt többször visszakerül rá, így minden réteg gazdagon bevonódik. Az eredmény: kívül-belül ízes, lédús és enyhén füstös.
A recept rugalmas: a csípősség, citrusosság vagy fűszeresség személyre szabható. Ha valaki nem szereti a csilit, elhagyhatja, de akár füstölt paprika vagy zöldfűszerek (pl. koriander, petrezselyem) is bevethetők.
Grillezett kukorica fokhagymás–lime-os vajjal
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 6 cső friss kukorica, megtisztítva (levél és selyem nélkül)
- 85 g vaj (kb. 6 evőkanál)
- 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
- 1 teáskanál kristálycukor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál frissen facsart lime-lé
- ½ teáskanál csípős szósz (pl. Tabasco vagy Frank’s) – ízlés szerint
Egy kis lábasban, alacsony lángon olvassza fel a vajat. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát, cukrot, sót, borsot, római köményt, lime-levet és csípős szószt. Főzze össze néhány perc alatt, amíg az ízek összeérnek. Vegye le a tűzről, és tegye félre.
Melegítse elő a grillt (kb. 180–200 °C). A kukoricacsöveket kenje meg a vajas keverék kb. felével.
Helyezze a kukoricákat a grillre. Süsse 10–15 percig, időnként forgatva, hogy minden oldalon szépen megpiruljanak. Közben a maradék fűszeres vajjal többször is kenje meg őket.
Forrón tálalja, lime-cikkekkel, friss zöldfűszerrel vagy extra vajjal.
Hogyan tálaljuk?
Azonnal, forrón érdemes kínálni, akár még egy adag vajjal meglocsolva. A lime-cikkek, chilipehely, reszelt sajt vagy friss zöldfűszer is jól áll neki. Remek köret grillezett húsok, halak mellé, de magában is igazi nyári csemege.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)