Milliárdokat érő Tiziano képet találtak egy buszmegállóban

Tiziani Vecellio remekművét, a Pihenés Egyiptomba menekülés közben című képet egy londoni buszmegállóban találták meg,

2024. június 17., 12:38

Szerző:

Amint a Guardian cikke alapján az Index arról beszámol, júliusban árverésre bocsátják a festményt, amit egy londoni buszmegállóban, bezacskózva találtak meg. A kép – amelyet korábban kétszer is elloptak – a reneszánsz mester, Tiziano Vecellio remekműve, és sok millió fontért kerülhet kalapács alá.

Buszmegállóban találták meg a lopott Tiziano képet

A XVI. századi reneszánsz mester hamarosan árverésre bocsátandó képét egy londoni buszmegállóban találták meg. Tiziano alkotása várhatóan 15 és 25 millió font (7–11,7 milliárd forint) közötti összeget fog érni a Christie’s aukcióján júliusban.

A kalandos történetű képet a velencei festő 1508-ban, alig 20 évesen alkotta meg. A 60 centi széles fatáblára festett mű Szűz Máriát ábrázolja, amint a csecsemő Jézust dédelgeti, József pedig őket nézi. A Pihenés Egyiptomba menekülés közben című olajfestményre már korábban szemet vetettek a bűnözők, ugyanis 1809-ben és 1995-ben is ellopták.

A Szent Családot ábrázoló festmény először a XVII. század elején egy velencei fűszerkereskedő gyűjteményében jelent meg, majd az ezt követő évszázadok alatt európai arisztokraták, császárok és főhercegek tulajdonába került.

A Pihenés Egyiptomba menekülés közbent Bath 4. márkija 1878-ban vásárolta meg a Christie’s árverésén, közel másfél évszázad után pedig ugyanez az aukciósház árverezi el Londonban a képet az utolsó márki megbízásából.

A várakozások szerint a mű értéke a július 2-i aukció során 15-25 millió font közötti összeget érhet el, ami 7-11,5 milliárd forintnak megfelelő árat jelent. 

A festményt keletkezése óta kétszer is ellopták: először 1809-ben a bécsi Belvedere-palotából Bonaparte Napóleon csapatai, majd az 1990-es évek közepén a wiltshire-i Longleat House-ból, a Bath márki székhelyéről vitték el.

Kalandos életű festmény

A Christie’s honlapján található cikk szerint a festményt a természetben megjelenő családi ragaszkodás élénk jelenete miatt becsülték nagyra, továbbá azért, mert alanyaihoz hasonlóan a kép hosszú és mozgalmas utat járt be: egy olyan utat, ami még messze nem ért véget.

Miután a festményt a longleati kastély első emeleti szalonjából ellopták, hét évig tartó hajtóvadászat indult a festmény után, amelynek értéke akkoriban több mint 5 millió font (2,3 milliárd forint) volt. Az alkotást végül egy műanyag bevásárlószatyorban találta meg Charles Hill, a Scotland Yard művészeti és régiségekkel foglalkozó részlegének korábbi vezetője egy richmondi buszmegállóban.

Hill 2021-ben halt meg, ám a festmény megtalálása után 2002-ben úgy fogalmazott, egy férfi vezette a helyszínre, akit úgy jellemzett, mint Arthur Daley és Lovejoy, az 1980-as és 1990-es években futó tévésorozatok gazembereinek keresztezése.

100 000 font (47 millió forint) jutalomért cserébe vezette Hillt a képhez a férfi, aki Edvard Munch A sikolyának 1893-as változatát is segített megtalálni, miután azt 1994-ben ellopták az oslói Nemzeti Múzeumból.

(Kiemelt kéépünk: londoni tömegközlekedés. Fotó:  jan_photo via Pixabay)

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.