Görögdinnye-szezon: ennyibe kerül idén 1 kiló a gyümölcsből

A görögdinnye a magyarok egy kedvelt nyári gyümölcse, mutatjuk, milyen árakra számíthatunk idén!

2025. július 11., 14:53

Szerző:

Elindult a görögdinnye-szezon, ez pedig azt jelenti, hogy a boltok polcain és a piacokon is megtalálhatjuk a lédús gyümölcsöt. A dinnye ára a szakértők szerint emelkedett a tavalyi évhez képest, különösen a magyar görögdinnye esetén érzékelhetik a drágulást a fogyasztók, olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Így változott a görögdinnye ára az elmúlt időszakban

Az idei dinnyeszezon a szokásosnál 10-15 nappal később, várhatóan július közepén indul a hűvösebb tavasz miatt. A magyar görögdinnye ára egy hónap alatt 79 százalékkal nőtt, jelenleg átlagosan 686 forintba kerül kilónként, szemben a korábbi 383 forinttal.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint a hazai termőterület stabil, 3590 hektáron folyik a termesztés, ami ugyan jóval kevesebb, mint 15-20 éve, ám a piaci igények átalakulásával a kisebb, magnélküli fajták kerültek előtérbe. A vásárlók ma már főleg a 3-5 kilós dinnyéket keresik, emiatt a nagy, 8-10 kilós hagyományos fajtákat nehezebb eladni.

A hazai dinnyetermelés harmada külföldre kerülhet, a fő exportpiacok Szlovákia, Csehország és Lengyelország, de a termelőknek a görög, olasz és spanyol konkurenciával is versenyezniük kell. A hazai fogyasztás 60-65 százaléka szupermarketekben, míg 35-40 százaléka piacokon, zöldségeseknél és út menti árusoknál zajlik. A szakértők szerint, ha az időjárás továbbra is kedvező marad, a csúcsszezonban nem várható jelentős áremelés, a dinnye ára a tavalyi szintek körül alakulhat.

Idén jóval kevesebb a kajszibarack Magyarországon

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy az április és májusi fagyok, milyen hatással voltak a kajszibarackra. A hideg idő a legrosszabbkor érkezett, emiatt a gyümölcsből várható mennyiség is elmaradt az elmúlt években megszokottól. Ez pedig az árakban is megmutatkozik.

A kilónkénti barackár már most 1800-2000 forint körül mozog, de szakértők szerint ez csak a kezdet. A magyar hiányt import sem pótolja teljesen, mivel például Törökországot is fagykárok sújtották. A probléma tehát egész Európában fennáll, így nagy valószínűséggel a környező országokban is drágább lehet a gyümölcs. Így nemcsak a friss gyümölcs, hanem a házi baracklekvár és pálinka is luxuscikké válhat.

A szakértők szerint, idén kevés a lekvárnak alkalmas gyümölcs, emiatt jó minőségű lekvárt nem is lehet készíteni. A legtöbb termelő hamarabb leszedi a kajszibarackot, hogy az a piacon, boltokban eladható legyen. Bár lehet próbálkozni az utóérleléssel, így a lekvár minősége elmaradhat a megszokottól.

 

(Kiemelt kép: Pixabay)