Búcsút mondhatunk a baracklekvárnak? Ilyen árakra számíthatunk a piacokon

2025-ben nagyon kevés kajszibarack termett, ami az árakon is meglátszik majd.

2025. július 1., 11:56

Szerző:

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy az április és májusi fagyok komoly kihívást jelentettek a termelőknek. Főként azok jártak rosszul, akik kajszibarackot termesztenek, mivel a legrosszabbkor érkezett a hideg. Az időjárás pedig a gyümölcs árában is megmutatkozik, és idén jóval többe kerülhet, ha baracklekvárt szeretnénk főzni, olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Idén magas lesz a barack ára

Történelmi mélypontra süllyedhet a magyar kajszibarack-termés 2025-ben, figyelmeztetnek szakértők. A FruitVeB legfrissebb előrejelzése szerint az idei termés mindössze 2000-4000 tonna lehet, ami egy átlagos év 10-20%-ának felel meg. Az áprilisi fagyok gyakorlatilag letarolták a kajszibarack-ültetvényeket, különösen a nagyobb termőterületeken, mint az Alföld és Északkelet-Magyarország. Országos átlagban a fagykár 95-100% közé tehető.

A FruitVeB szakmai összefoglalója szerint ilyen mértékű pusztulásra rég nem volt példa. A kajszi különösen kitett a klímaváltozásnak. Mivel a meleg idő egyre korábban jön, a fák idő előtt rügyeznek, majd a késői fagyok végzetes károkat okoznak. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint tíz éven belül eltűnhet a nagyüzemi kajszitermesztés Magyarországon, mivel gazdaságilag egyre inkább kockázatos.

„Régen 10–15 évente fordult elő nagyobb fagykár, most viszont szinte minden évben elszenved valamilyen mértékű károsodást az állomány, sokszor súlyosat”

– fogalmazott Braunmüller Lajos.

A kilónkénti barackár már most 1800-2000 forint körül mozog, de szakértők szerint ez csak a kezdet. A magyar hiányt import sem pótolja teljesen, mivel például Törökországot is fagykárok sújtották. A probléma tehát egész Európában fennáll, így nagy valószínűséggel a környező országokban is drágább lehet a gyümölcs. Így nemcsak a friss gyümölcs, hanem a házi baracklekvár és pálinka is luxuscikké válhat.

Megéri idén lekvárt főzni?

Bűdi Zsolt Attila, a kecskeméti Bács-Zöldért vezérigazgatója is megerősítette: nincs elérhető mennyiségű, jó minőségű barack, ezért idén nem éri meg lekvárt főzni. Sokan 70-80%-os érettségű barackot kényszerülnek leszedni, ami eleve gyenge minőséget ad. Arról is beszélt, hogy lekvárt csak olyankor érdemes főzni, ha van jó minőségű termés. Lehet próbálkozni az utóéréssel, azonban ezekből a gyümölcsökből sem lesz annyira ízletes a lekvár.

Szakértők szerint csak fajtakísérletekkel, korszerűbb fagyvédelemmel vagy más technológiákkal lehetne hosszabb távon megmenteni a hazai kajszitermesztést. Azonban jelenleg állami vagy tudományos szintű kutatás szinte nincs, így a termesztés jórészt lutri marad.

 

(Kiemelt kép: Pixabay)