Jól megy, ha szőrös, jól megy, ha kopasz és az se baj, ha lapos

Magyarországon közepes termésre számíthatnak az őszibarack- és a nektarintermelők. Az európai piacon egyelőre nagy a kereslet, és a gazdálkodók abban bíznak, hogy az árak is magasan maradhatnak, hogy ellensúlyozzák az emelkedő költségeiket.

2022. június 24., 13:45

Szerző:

Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack továbbra is népszerű ebben az időszakban – idézi a VG a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci összefoglalóját. Bár sok európai termelési régióban még mindig a szezon elejénél tartanak, a termelők bizakodók, hiszen a tartós kereslet lehetővé teszi, hogy az árak magasan maradjanak. 

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron. Jelentősebb őszibarack-termesztő területeink: Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral, Pest megye 382 hektárral és Bács-Kiskun megye 332 hektárral, míg fontosabb nektarintermesztő területek: Csongrád-Csanád megye 63 hektárral és Bács-Kiskun megye 26 hektárral.

Jelentős fagykárok nem érték az őszibarack- és a nektarin- ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani

– írja a lap az összefoglalóra hivatkozva, hozzátéve, hogy a szezont az európai piacokon is jó kereslet jellemezte, így az árak jó szinten maradtak, a végeredmény pedig pozitív lesz annak ellenére, hogy a termelési költségek 30 százalékkal emelkedtek.

(Kiemelt képünk: Prunus Persica Redhaven, ismertebb néven őszibarack érik egy szigetszentmiklósi családi ház kertjében. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

2022. június 30., 09:48

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.