Ha így eszi meg a banánt, akkor kockáztatja az egészségét
A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs az őszi-téli időszakban, de sokan kihagyják ezt a lépést.
Ősszel és télen nagyon sokan fogyasztanak banánt. Kifejezetten népszerű a gyümölcs, amit önmagában is meg lehet enni, emellett számos édesség készíthető belőle. Például banánkenyér, amihez a már kissé megbarnult banánokat lehet felhasználni. Azonban mindig meg kell mosni a gyümölcsöt, erre a Cookist.com cikke is figyelmeztet.
Ezért nagyon fontos megmosni a banánt fogyasztás előtt
A banánnak vastag héja van, ez sokak számára azt is jelenti, hogy fogyasztás előtt nem szükséges vízzel lemosni. A héja egyébként könnyen fogyaszthatóvá is teszi, mivel meg lehet úgy fogni, hogy az ember keze ne érjen feltétlenül ahhoz a részhez, amit elfogyasztunk. Ez azonban nem teszi kevésbé veszélyessé.
A Cookist.com a cikkében leírja, hogy a banánnak a héja sok baktériumot, szennyeződést és akár rovarírtó szert is tartalmazhat. Nagyon sok esetben kezelik különféle szerekkel a növényt, hogy a termés ellenálló legyen a különféle fertőzésekkel és rovarokkal szemben. Ezek a vegyszerek azonban lerakódhatnak a banán héján, a fogyasztás közben rákerülhetnek a kezünkre, onnan a gyümölcsre, majd bejuthatnak a szervezetünkbe.
Ám nem csupán az egészségre ártalmas vegyszerek juthatnak be a szervezetbe. A banán hatalmas távolságot tesz meg, mire az asztalra vagy éppen a gyümölcskosárba kerül. Számos kézen átmegy, ami azt jelenti, hogy változatos helyekről kerülhetnek rá szennyeződések. Amelyek szintén bejuthatnak a szervezetbe, ha elmarad az öblítés. A héj megmosása eltávolítja ezeket a külső szennyeződéseket, így biztonságosabbá válik a gyümölcs feldolgozása és fogyasztása.
Így mossa meg szakszerűen a banánt
A banánt nem elegendő egyszerűen leöblíteni, mivel így nem távoznak a baktériumok, szennyeződések. Kicsit bonyolultabb a mosása, de ez sem vesz néhány másodpercnél többet igénybe. Kezdje azzal, hogy a gyümölcsöt hideg folyóvíz alatt öblítse le. Óvatosan átdörzsölheti a felületet a kezével vagy egy tiszta kefével, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és a maradványokat. Nincs szükség szappanra vagy speciális tisztítószerekre – a sima víz hatékonyan eltávolítja a legtöbb szennyeződést.
Miután megmosta a gyümölcsöket, szárítsa őket meg, így megakadályozhatja, hogy a nedvesség átkerüljön a banánra, ami esetleg befolyásolhatja az ízét. Ez a módszer minimálisra csökkenti a kockázatot, hogy valaki betegséget kapjon el a banántól.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)