5 perces isteni édesség: a banános joghurt, ami még fogyni is segít

Hűs, krémes, édes és ha akarja, akkor egyben fanyar is ez az édesség. A banános joghurt mindent visz, egy igazi csemege a kánikula idejére. 

2024. augusztus 16., 11:27

Szerző:

Pofonegyszerű elkészíteni a banános joghurt minden variációját, és ez a két tulajdonsága a legvonzóbb: egyszerű és jól variálható, nem lehet megunni. Ezen kívül igazi kánikulába való csemege, mert nem kell vele órákon át szöszmötölni a konyhában, és minden kanállal egy csepp hűsítő megváltást küldünk le a torkunkon. 

Ráadásul ez az édesség egészséges is, hozzáadott cukor nélkül készül, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Ha egy pici fahéjat is csempészünk a joghurtba, azzal még tovább tudjuk fokozni a zsírégető hatást. A banán pedig nagyon laktató, sok ásványi anyagot és B-vitamint is tartalmaz. 

Banános joghurt desszert

Hozzávalók

5dl görög joghurt

2 banán

fél citrom leve (opcionális)

egy kávéskanál fahéj (opcionális)

egy teáskanál méz

A tetejére idénygyümölcs

 

A banánt összetörjük vagy turmixoljuk, hozzákeverjük a görögjoghurtot és a mézet. Ha a banán érettebb, a méz el is hagyható. Aki a kicsit savanyúbb ízvilágot kedveli, az bátran facsarja bele egy fél citrom levét, aki pedig a metabolikus folyamatokat szeretné gyorsítani, az fahéjjal dúsítsa. A tetejére friss gyümölcsöt halmozzunk. Tegyük egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. 

Fogyókúrás tévhit, hogy nem szabad édességet fogyasztani

Amint arról a 168.hu is beszámolt,  az édességekről nem kell lemondaniuk azoknak, akik fogyókúráznak. A jelenség pszichológiailag úgy néz ki, hogy minél több ételről tiltjuk le szervezetünket, annál hamarabb várható, hogy két lábbal rúgjuk fel fogadalmunkat, hogy az önsanyargatásból adódó nélkülözésnek egy jó nagy zabálással vessünk véget.

Érdemes a zsír- és szénhidrátdús édességek helyett, inkább olyan ételeket fogyasztani, melyek édesek, de emellett egészségesek is, például tejből és kevés gyümölcsből készült shake, natúr joghurt egy kanál gabonaőrleménnyel és kevés aszalt gyümölccsel. Ha valaki nem tud lemondani a csokoládéról, néha egy kevés csokit megengedhet magának, de inkább a magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládéból fogyasszon kisebb adagot, például egy fél kocka csokit reszeljen a kávéjába édesítés helyett. A hangsúly a mértékletességen van.

Kalóriaszakértők is alátámasztották a tényt, hogy nem a szénhidrát bevitel, hanem a mennyiség gátolja a fogyókúra sikerét. Ha csökken a bevitt kalória, még akkor is fogy az ember, ha csokit eszik lefekvés előtt. Bátran „bűnözzenek”, a fenti egészséges édesség segít a szénhidrát-sóvárgás csökkentésében, és összeségében nem magas a kalóriatartalma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)