Ezt az édességet a vesebetegek is bátran ehetik

Bár a legtöbb desszert fogyasztása tiltott a vesebetegek számára, ez a hűsítő fogás még segíthet is rajtuk. 

2024. június 17., 16:43

Szerző:

Nemrég szicíliai orvoskutatók arra lettek figyelmesek, hogy egy fagyasztott finomság fogyasztása még a vesebetegek számára is előnyös lehet – írja a Dívány. A krónikus vesebetegséggel diagnosztizált betegeknek általában egy speciális diétát kell követniük, amiből hiányoznak a feldolgozott élelmiszerek, a nátrium, a telített zsírok, a foszfor, a kálium, és fehérjét is csak mértékkel fogyaszthatnak. Ám egy ilyen fegyelmezett étrend hosszú távon megnehezítheti a diétát, és a sok nélkülözés, valamint a megvonás miatt a betegek frusztráltak lehetnek. 

A szicíliai orvosok azonban felfedezték, hogy a fagylalt élvezetes alternatívája lehet más desszerteknek akkor is, ha valaki vesebetegségben szenved. A kutatócsoport 36 krónikus veseelégtelenségben szenvedő embert követett nyomon, akiknek kétféle diétát javasoltak. Mindkettő alacsony fehérje- és nátriumtartalmú volt, napi ötszöri étkezést tartalmazott, és gyümölcsök, zöldségek, valamint extra szűz olívaolaj fogyasztását javasolta. Ám az egyik diéta hetente két nassolnivalót citromszorbettel helyettesített a gyümölcsök helyett.

Javult a vesebetegek állapota 

Fél év elteltével a vizsgálat során azt találták, hogy a citromszorbetet fogyasztó csoport vérében kevesebb volt a salakanyag, ami azt jelzi, hogy a vesék megfelelő munkát végeztek a vér szűrését illetően. Emellett hatékonyabban működött a szervezetükben az a fehérje, amely vas megkötéséért felelős. De a citromszorbetet fogyasztóknak javult a limfocitaszintje is, azaz erősebb lett az immunrendszerük. Az eredmények azt igazolták, hogy a fagylalt jótékonyan hat akkor is, ha valaki krónikus vesebetegségben szenved, és akkor is, ha valaki csak szeretné megőrizni veséinek egészségét. 

A vesebetegségben szenvedők esetében a kutatók viszont kizárták a tejalapú fagylaltok fogyasztását, amelyeknek gyakran fő összetevője még a cukor, a tojás és a különféle növényi zsírok. Valamint a joghurtalapú fagylaltoktól is óva intik őket a desszert fehérjetartalma miatt. És hangsúlyozták, hogy a hozzáadott cukortól és a tejtől mentes fagylaltot is csak mértékkel lehet fogyasztani, ezért heti kétszeri citromszorbet-fogyasztást javasolnak.

 (Kép forrása: Pixabay)