A veserák megtévesztő tünettel is jelentkezhet

Nem tartozik a leggyakoribb daganatos betegségek közé, a veserák mégis sokakat érint.

2024. június 12., 18:50

Szerző:

Esetenként olyan tünetek is jelezhetik a veserák kialakulását, amelyek kezdetben egészen más betegségre is utalhatnak – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

A páros, bab alakú szervekben is kialakulhat daganatos betegség, bár a veserák a ritkább tumorok közé tartozik. Többféle típusa is létezik, és míg a felnőtteknél 90%-ban a vesesejtes karcinóma okoz problémát, a gyermekeknél a Wilms-tumor a legjellemzőbb, amely akár már születéskor is jelen lehet a csecsemők szervezetében.

Az ökölnyi méretű szerv mindkét oldala érintett lehet, de sok esetben csak egyoldali tumorról van szó. A leginkább az nehezíti a felismerését, hogy sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket. Ez azért jelent hatalmas problémát, mert más daganatos megbetegedésekhez hasonlóan ebben az esetben is nagyon fontos lenne, hogy mielőbb diagnosztizálják a betegséget, ugyanis ez eredményesebbé teheti a kezeléseket is.

A veserák tünetei veszélytelennek tűnhetnek

A hátfájás a túlhajszolt életmód, illetve az ülőmunka, vagy éppen az egész napos, állva végzett munka miatt már nem tűnik kirívó tünetnek. Rendkívül sokan szenvednek tőle, de sokan úgy gondolják, ez mozgásszervi probléma, és nem fordulnak orvoshoz. Csakhogy a hosszan fennálló hátfájás akár a veserák tünete is lehet, és sok páciens arról is beszámolt, hogy az oldalába kisugárzó fájdalmat is tapasztalt, mielőtt fény derült a betegségre. Mivel a vese a gerincoszlop két oldalán helyezkedik el, a hasi hátsó részében, akár a derékfájás is komoly problémára utalhat.

A betegség előrehaladottabb stádiumában vér jelenhet meg a vizeletben, és az sem ritka, hogy a rózsaszíntől az egész sötét színekig terjed a vizelet színe. Az indokolatlan és jelentős súlycsökkenés, valamit az étvágytalanság is intő jel lehet, bár kétségtelen, hogy ezek számos más kórállapotra is utalhatnak.

A megmagyarázhatatlan láz, amely napokon belül sem enyhül, mindig azt jelzi, hogy a szervezet komoly problémával küzd, a krónikus fáradtság pedig - bár általános, sokakat érintő tünetnek tűnik - mindig aggodalomra ad okot, különösen akkor, ha a fenti tünetek mellett jelentkezik.

A modern képalkotó technológiákkal, mint amilyen például a CT, ma már a kisebb méretű daganatok is kiszűrhetőek. A szakemberek éppen ezért arra biztatnak mindenkit, aki gyanús vagy nyugtalanító tüneteket észlel, hogy forduljanak orvoshoz, mert csak a teljeskörű kivizsgálás adhat biztos eredményt. Minél korábban észlelik a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a páciens kisebb beavatkozásokkal is sikeresen kezelhető.

(Fotó: Pixabay)