A viszkető bőr akár a rák egyik tünete is lehet

Általános jelenség, de a viszkető bőr a daganatos betegségek következtében is kialakulhat.

2024. június 7., 14:00

Szerző:

A rák bizonyos típusai tehetőek felelőssé a viszkető bőr kialakulásáért – hívta fel a figyelmet a Lymphoma Action.

Élete során mindenki megtapasztalja a kínzó bőrviszketést, amelyet számos különböző allergén, illetve külső vagy belső tényező kiválthat. Kevesen gondolnak rá, de akár egy daganatos betegség is állhat a háttérben.

A tünetek mihamarabbi felismerése egy rákos megbetegedés esetében kifejezetten nagy jelentőéggel bír, hiszen a kezelés sikeressége múlhat azon, hogy mikor kezdődik meg a páciens gyógyítása. A betegségek felismerését azonban megnehezíti, hogy gyakran szokatlan, vagy ártalmatlannak tűnő tünetek jelzik a kialakulásukat: ezek közé tartozik a viszkető bőr is, amely a limfóma jele lehet.

A viszkető bőr erről árulkodhat

A bőrirritáció, illetve a bőrproblémák, például a száraz, fájó és viszkető bőr a limfóma tünete lehet, bármennyire is meglepő mindez. A páciensek arról számoltak be, hogy a limfóma kezelését követően általában a bőrproblémáik is megszűntek. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a viszkető bőr a kezelés mellékhatásaként is kialakulhat, illetve egy már meglévő bőrprobléma, például az ekcéma vagy a pikkelysömör tovább súlyosbíthatja azt.

A kutatók úgy vélik, hogy a viszketés a limfóma esetében a citokinek miatt alakulhat ki. Ezek olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer bocsát ki, amikor a szervezet valamilyen  fertőzéssel vagy betegséggel küzd: ezek közé tartozik a limfóma is. A citokinek irritálják a bőr idegeit, ez idézi elő a viszketést.

A limfóma fajtája is befolyásoló tényező, ugyanis megfigyelték, hogy a Hodgkin-limfómára kifejezetten jellemző ez a tünet, míg egy másik típusa, a non-Hodgkin-limfóma esetében csak ritkán fordul elő ez a kellemetlen tünet.

Nem a viszketés az egyetlen bőrtünet, amely a daganatos betegség miatt alakul ki: a bőrkiütés, a bőrpír és a fájdalom is árulkodó jelek lehetnek. Néhány módszer azonban segíthet abban, hogy a kellemetlenségek csillapodjanak. Ezek egyike az a bevált trükk, hogy a páciens kerüli a nagyon hideg, illetve a nagyon meleg vizet és levegőt, ugyanis mindkettő árthat a bőrnek. A hirtelen hőmérséklet-változások kiszáríthatják a bőrt, amely így még sérülékenyebbé válik.

Érdemes kerülni az alkoholtartalmú, illatosított termékek használatát, a bőr erőteljes dörzsölését, de a fürdés utáni hidratálás is nagyon fontos. A megfelelő sminktermékek használata nélkülözhetetlen, és érdemes az öltözködésre is nagyobb figyelmet fordítani, hiszen a bővebb szabású, pamutból vagy bambuszból készült ruhadarabok kevésbé irritálják a bőrt.

A szakemberek kiemelték, hogy a fenti tanácsok enyhíthetnek a viszkető bőrrel kapcsolatos problémákon, de akinél rendszeressé válik a jelenség és felmerül a daganatos betegség gyanúja például azért, mert a limfóma egyéb tüneteit is tapasztalja, annál mindenképpen szükségessé válik egy teljeskörű orvosi kivizsgálás, hogy fény derüljön a tünetek valódi kiváltó okára.

(Fotó: Pixabay)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.