Gyomorrákot is jelezhetnek ezek az evés után jelentkező tünetek

Az étkezéseket követő kellemetlen tüneteket a gyomorrák is okozhatja.

2024. június 5., 13:48

Szerző:

A viszonylag gyakori daganatos betegségek között ott van a gyomorrák is, amely elsősorban az idősebb generációknál alakul ki, de a szakemberek az elmúlt időszakban megfigyelték, hogy egyre több fiatalnál is megjelent – hívta fel a figyelmet az ausztrál Cancer Council.

A betegség abban az esetben alakul ki, ha a gyomorban, vagy annak bármely részén a sejtek rendellenes osztódásba kezdenek. Többféle típusa is létezik, de leggyakrabban a gyomor belsejében, a gyomorfal felszínén alakul ki.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, ugyanis minél korábbi stádiumban derül fény a betegségre, annál eredményesebben kezelhető. Azonban nem minden esetben egyszerű észrevenni, hogy komoly probléma alakult ki, ugyanis a tünetek egy része megtévesztő, és sok páciens kezdetben veszélytelennek gondolja azokat.

Akinek érzékeny a gyomra, vagy genetikailag hajlamos az emésztési problémákra, gyakran úgy véli, hogy csak a nem megfelelő táplálék, a stressz, vagy egy enyhe gyomorfertőzés okozza a tüneteket. Azonban ezekre is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen a gyomorrák az áttétképződés miatt egy későbbi stádiumban már jóval nehezebben kezelhető betegséggé alakulhat.

A gyomorrák tünetei étkezéskor is jelentkezhetnek

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél többet evett, esetleg egy-egy étel kellemetlen tüneteket okozott. Azonban ha ezek a tünetek rendszeresen kialakulnak, az már aggodalomra adhat okot.

A fájdalom, vagy az égő érzet a hasban nem tartozik a normális jelenségek közé. A gyomorégést ugyan többféle étel és ital is előidézheti, de ha gyakran előfordul, az mindenképpen kivizsgálást igényel, mert a daganatos betegségek mellett okozhatják más kórállapotok is, amelyeket minden esetben szükséges kezelni valamilyen módon.

A teltségérzet akkor adhat okot gyanúra, ha már kisebb mennyiségű étel elfogyasztása után is jelentkezik. Ha ehhez esetleg hányás vagy hasmenés is társul, indokolt orvosi segítséget kérni.

A stressz átmenetileg okozhat étvágytalanságot, de ez is intő jel lehet, ahogyan az is, ha az életmód megváltoztatása nélkül is súlycsökkenés következik be, indokolatlanul. A has puffadása, illetve méretének növekedése sem természetes, ugyanis akár az is okozhatja, hogy a tumor növekedésnek indult.

A páciensek nagy része fáradékonyságról és gyengeségérzetről számolt be, amelyek ugyan ártalmatlan és általános tünetnek tűnhetnek, de komoly betegséget is jelezhetnek.

Bizonyos esetekben pedig nem szabad késlekedni: a vér megjelenés a hányásban, illetve a feketére színeződött széklet komolyabb problémát jelezhet, amely mihamarabbi orvosi segítséget igényel.

(Fotó: Pixabay)