Szokatlan kiütések vannak az arcán? Lehet, hogy gyomorrákja van!

A gyomorrák csendes gyilkos, főleg a 60 éve felettieket célozza. De van egy jó hírünk! Korai stádiumban felismerhető az arcon megjelenő furcsa kiütésekről. 

2024. február 13., 11:54

Szerző:

A gyomorrák túlélési arányai rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, illetve a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes, vagy ijesztő tünetekkel – írja az Egészségkalauz. A diagnosztizált betegek többsége általában 60 év feletti. Nemrég írtunk róla, hogy a világhírű countryzenész Toby Keith 62 évesen gyomorrákban halt meg.

A túlélési arányok rosszak, elsősorban azért, mert a gyomorrák kezdetben, a korai stádiumokban nem jár együtt jellegzetes vagy ijesztő tünetekkel. Viszont a gyomorrák az arctünetekkel való kapcsolatát kutatók bizonyították, ezért azokra érdemes odafigyelni. 

A gyomorrák, a betegség korai szakaszában az arcon megjelenő kiütésekkel megmutatkozhat 

A gyomorrák a gyomor belsejét borító nyálkahártyán lévő rendellenes sejtek ellenőrizetlen növekedése miatt alakul ki. A rák a daganat típusától és a sejttípustól vagy az érintett szervtől függően jelentkezik. A gyomorrák a kezdeti stádiumban ritkán produkál figyelmeztető jeleket, vagy a jelek homályosak, általánosak, rosszul meghatározhatóak. A gyomorrákot viszont újabban összefüggésbe hozták a bőrön, különösen az arcon megjelenő kiütésekkel is, amely a betegség korai szakaszában jelentkezhet.

A gyomorrák bőrön jelentkező tünete

A gyomorrák egy ritka bőrbetegséghez, az Ofuji papuloerythroderma (PEO) nevű bőrbetegséghez vezethet. A betegség jellemző megnyilvánulásai a diffúz kipirult papulák (kis dudorok a bőrön), infiltrációk, duzzanat és deszkamáció (bőrhámlás) szinte az egész testen, különösen az arcon – olvasható a Chinese Journal of Cancer research című szaklapban megjelent jelentésben. A bőr mellett a nyálkahártyára, a bőrfüggelékekre (verejtékmirigy, verejtékmirigy, haj, szőrzet, szőrtüsző, köröm, emlőmirigy) és a nyirokcsomókra is hatással lehet. A bőrbetegséget rendszerint viszketés is kíséri.

A bőr állapotán kívül a gyomorrák első jelei közé tartozik az étvágytalanság, a hirtelen fogyás, a hasi fájdalom, hasban jelentkező kellemetlen, diszkomfort érzés. Továbbá nyelési nehézségek, a puffadás, és a gyakori böfögés. A betegség egyéb jelei közé tartozik a gyomorégés, az emésztési zavarok, a hányinger és a hányás (véres is lehet). A beteg extrém jóllakottnak érezheti magát étkezések után, mintha teljesen tele ette volna magát, még akkor is, ha nem evett különösebben sokat, és az alacsony hemoglobinszint szintén a gyomorrák jele lehet.

Hogyan alakul ki a rák?

A gyomorrák egyik fő kockázati tényezője az étrend. A sós, füstölt és savanyított ételekben gazdag étrend, valamint a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend növelheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyomorrák lassan, évek alatt fejlődik ki. A gyomor belső nyálkahártyájának rákot megelőző elváltozásaival kezdődik, mielőtt a rák kialakulna. Ezek a korai elváltozások ritkán okoznak tüneteket, és gyakran észrevétlenek maradnak. Ráadásul a gyomorrák különböző tünetekkel és kimenetelekkel járhat, attól függően, hogy a gyomor melyik részében kezdődött.

A rák háromféleképpen terjedhet a szervezetben: 

  • Először is, ha a szöveteken keresztül terjed, akkor a rák onnan terjed, ahonnan kiindult, tovább növekszik a környező területekre.
  • Másodszor, a rák onnan terjedhet, ahonnan indult, azáltal, hogy bekerül a nyirokrendszerébe. Ha már oda eljutott, akkor a nyirokcsomókon keresztül a test más részeibe is eljuthat.
  • Harmadszor, ha a rák a véren keresztül terjed, akkor onnan, ahol kezdődött, a vérereken keresztül a test más részeibe is eljuthat.

A gyomorrák típusai

A legtöbb gyomorrák adenokarcinóma, amely a gyomor legbelső bélrendszerében található mirigysejtekből fejlődik ki. A gyomor adenokarcinómáknak 2 fő típusa van. Az egyik a bélrendszeri típus, amelynek valamivel jobb a prognózisa. Ebben az esetben a rákos sejtek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek bizonyos génváltozásokkal, amelyek lehetővé tehetik a célzott gyógyszeres kezelést. A másik a diffúz típus, amely hajlamosabb a gyorsabb növekedésre és terjedésre. Szerencsére ritkábban fordul elő, de nehezebb kezelni, mint a bélrendszeri típust.

(Kiemelt képünkön: Infiltráló bazális sejtes karcinóma a felső ajkakon egy 64 éves nőnél. Fotó: GIRAND / BSIP / BSIP AFP-n keresztül)