Meghalt a világhírű countryzenész Toby Keith

62 éves korában meghalt a híres countryzenész. Toby Keith beteg volt, gyomorrákkal küzdött. 

2024. február 6., 10:52

Szerző:

Toby Keith, a „Should've Been a Cowboy” című dal szerzője hétfőn halt meg. A 62 éves zenész beteg volt , gyomorrákkal küzdött – írja az ABC News. Hétfő este „békésen elmúlt” – áll hivatalos X-fiókja keddi közleményében. A zenész „kegyelemmel és bátran vívta harcát”. 

Toby Keith gyomorrákkal küzdött 

Toby Keith közel két évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra, hogy gyomorrákkal küzd, miután fél évig titokban tartotta betegségét. Ez idő alatt intenzív kemoterápián, sugárkezelésen és műtéten esett át – írja a Híradó.hu. Az énekes 2006-ban hozta létre a Toby Keith Alapítványt a daganatos gyermekek megsegítésére. Tavaly júniusban Toby Keith képviselői azt mondták a Fox Newsnak, hogy az énekes már sokkal jobban érzi magát és reméli, hogy hamarosan újra úton lehet, miután több mint egy évig szüneteltette betegsége miatt a színpadi szerepléseket.

A zenész hitt a gyógyulásában 

Toby Keith optimista volt az egészségével kapcsolatban, és arról beszélt, hogy az orvosai szerint is jó irányba halat. Hozzátette azonban, hogy a rák esetében sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, ezért minden eshetőségre fel kell készülni. A gyomorrák ellenére a countryzenész akkor úgy érezte, hogy van az ereje ahhoz, hogy újra színpadra álljon a rajongói előtt. „Azon gondolkozom, hogy elviszem a zenekart egy-két fellépésre, hogy lássam kibírom-e azt az egy-két órát a színpadon”– mondta. 

Aztán sikerült, és még adott egy koncertet

A countryzene sztárja, Toby Keith a július 4-i hétvégén visszatért a színpadra. Ez volt az első fellépése azóta, hogy tavaly nyáron bejelentette, hogy gyomorrákkal küzd. A zenész egy kis vendéglőben lépett fel otthona mellett, de mivel híre ment a koncertjének, több százan utaztak az oklahomai Norman városába, hogy lássák a countrysztárt.

Toby Keith amerikai countryénekes, dalszerző, színész és lemezproducer volt

Toby Keith Covel 1961. július 8-án született Clintonban, Oklahomában. Nyolc éves korában megkapta az első gitárját.  A diploma megszerzése az olajiparban dolgozott. Ez alatt az idő alatt alapította meg az Easy Money zenekart, és rockzenét játszott a helyi honky tonks-ban. Miután az olajipar visszaesett, és a nem került be labdarúgó csapathoz úgy döntött, hogy többet koncentrál a zenére. 

Eelső négy stúdióalbumát – az 1993-as Toby Keith-t, az 1994-es Boomtown-t, az 1996-os Blue Moon-t és az 1997-es Dream Walkin-t , valamint egy Greatest Hits csomagot – a Mercury Records adta ki. Ezek az albumok mindegyike arany vagy magasabb minősítést kapott, és számos Top Ten kislemezt készített, köztük a debütáló „ Should've Been a Cowboy”-t, amely a country listák élére került, és a 90-es évek legtöbbet játszott country dala volt. 

1998-ban a DreamWorks Records Nashville- hez szerződött. 1999 végén itt adta ki az áttörést jelentő kislemezét „How Do You Like Me Now?!” címmel. Ez a dal, amely az azonos nevű 1999-es albumának címadó dala, 2000 első számú countrydala volt, és egyike a számos listavezetőnek a DreamWorks Nashville-nél töltött ideje alatt. Következő három albuma, a Pull My Chain, az Unleashed és a Shock'n Y'all további három-három első helyet produkált, és mindegyik album négyszeres platina minősítést kapott. 2004-ben egy második Greatest Hits csomag következett, majd ezt követően kiadta a Honkytonk Universityt .

2005-ben Keith megalapította a Show Dog Nashville kiadót, amely egyesült a Universal South Records-al, és 2009 decemberében Show Dog-Universal Music lett. Tíz stúdióalbumot adott ki a Show Dog/Show Dog-Universal: a 2007-es Big Dog Daddy, a 2008-as That's Don't Make Me a Bad Guy, a 2009-es American Ride, a 2010-es Bullets in the Gun, a 2011-es Clancy's Tavern, a 2012-es Hope on the Rocks , Rink20s After Rocks , PH313s , a 2017-es The A Bus Songs és a 2021-es Peso in My Pocket, valamint a 35 legnagyobb sláger című válogatás 2008-ban.

Keith színészként is debütált 2006-ban, a Broken Bridges című film főszereplésével, valamint Rodney Carrington komikussal együtt szerepelt a 2008-as Beer filmben. Keith 19 stúdióalbumot, 2 karácsonyi albumot és 5 válogatásalbumot adott ki, és összesen több mint 40 millió albumot adott el világszerte. A Billboard Hot Country Songs slágerlistáján 61 kislemez szerepelt, köztük 20 első számú sláger és 22 további top 10 sláger. A leghosszabb ideig tartó első számú slágere a „Beer for My Horses” (2003-as duett Willie Nelsonnal ) és az „ As Good as I Once Was” (2005) hat hétig vezette a listákat. 

(Kiemelt képünkön: Toby Keith, világhírű countryzenész. Fotó: hivatalos Facebook oldala)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.