A gyomorrák 5 figyelmeztető jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Korai szakaszában a gyomorrák csak ritkán mutat egyértelmű tüneteket, éppen ezért nem árt résen lenni. 

2024. április 25., 12:20

Szerző:

Étkezés után gyakran érez gyomorégést vagy puffadást? Sokszor fáj a hasa? Bár ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel valamilyen egyéb, ráktól eltérő állapotra utalhatnak, de azért nem szabad őket figyelmen kívül hagyni, pláne, ha a probléma tartósan fennáll. Az alábbiakban mutatunk 5 kevésbé egyértemű jelet, ami gyomorrákra is utalhat. 

 

Folyamatos hasi fájdalom, gyomorégés, emésztési zavar 

Természetesen a hasi fájdalom nem mindig jelenti azt, hogy gyomorrákja van, hiszen számos dolog okozhatja. Azonban, ha a gond már hosszú ideje megkeseríti a mindennapjait, ráadásul párosul gyomorégéssel, folyamatos puffadással, akkor célszerű lehet egy alapos kivizsgáláson részt venni, mielőtt nagyobb lenne a baj. A fájdalom ugyanis a daganat növekedésével súlyosbodhat. Persze, ha nem rákos elváltozásról van szó, akkor is fontos kideríteni, hogy mi okozza a tüneteket, hiszen lehetséges, hogy reflux alakult ki, amit ugyanúgy kezelni kell. 

Hányinger, hányás, megmagyarázhatatlan fogyás 

Önmagában a hányinger vagy a hányás sem egyértelmű rák tünet, viszont, ha folyamatosan jelentkezik, akkor az semmiképpen sem jó jel. Egyes esetekben a gyomorrák vért tartalmazó hányást is okozhat, ha ezt tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. Ezen túlmenően pedig, ha hirtelen sokat veszít a súlyából, mindenféle diéta nélkül, akkor is minél előbb keressen fel szakembert. 

Nyelési nehézség 

Gyakran érzi úgy, hogy minden egyes falat a torkában „ragad”? Nyeléskor fájdalmat, égő érzés érez? Akkor minél előbb vizsgáltassa ki magát, mert ez sajnos a gyomorrák egyik kevésbé ismert, ritka előjele lehet. 

Pát falat után jóllakottság érzés 

Ha már pár falat úgy érzi, hogy jól lakott, a teltségérzetet pedig a has felső részén érzi, az utalhat gyomorrákra. Mindemellé pedig, ha folyamtos puffadás is társul, akkor mindenképpen fontos lehet egy alapos orvosi kivizsgálásnak alávetnie magát. 

Sötét széklet 

A szokatlanul sötét vagy fekete székletet az emésztőrendszer vérzése okozhatja. Mindez pedig előfordulhat abban az esetbebn is, ha vérző gyomordaganata van. Mindez nem játék, amennyiben sötét székletet tapasztal, azonnal keresse fel az orvosát, ha nem is rákról van szó, akkor is egészségügyi probléma áll a háttérben, amit mielőbb kezelni kell, olvasható a Healthnews oldalán. 

(Fotó: Freepik)