Rákellenes vegyületeket tartalmazó szuperételek, melyek hatását a kutatók is igazolták

Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb az esélye a rák kialakulásának.

2024. március 18., 10:00

Szerző:

A brokkoli, a paradicsom és a zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és úgynevezett rákellenes vegyületeket. Ezek a táplálékok és még sok hasonló nagyon hasznos lehet az emberi szervezet számára, hiszen minél több ilyen antioxidánsban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kisebb lesz az esély a rákos betegségek kialakulására. Ezek az ételek nagyon fontos szerepet tölthetnek be a rákos betegségek megelőzésében

Kutatásokkal bizonyították a rákellenes hatást

A pitypang egy csodálatos gyógynövény. Sokáig csak gyomnövényként tekintettek rá, de aztán felfedezték áldásos hatásait. A zöld levelei olyan rákellenes vegyületeket tartalmaznak, mint például alfa-karotin, alfa-liponsav, béta-karotin, lutein vagy zeaxantin.

Kutatások igazolják, hogy a pitypanglevélből készült tea csökkentheti a mellráksejtek növekedését, míg a gyógynövény gyökereiből készült tea megakadályozhatja, hogy rákos sejtek támadják meg a mell- vagy a prosztatasejteket.

A gyömbér nemcsak rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, hanem a már kialakult daganattal szemben is eredményesen veszi fel a harcot. A gyömbér sokféle rákos betegséggel szemben lehet eredményes, például a mell-, a végbél- vagy a májrákkal szemben.

A petrezselyem erős antioxidánsként működik, amely részt vesz a szabad gyökök elpusztításában. Ezt még azelőtt teszi, hogy károsodnának az egészséges sejtek és rákos betegségek alakulnának ki. A petrezselymet nemcsak ételek készítésénél használhatjuk, hanem főzhetünk belőle teát és kellemes italt is víz és citromlé hozzáadásával.

A gránátalma is egy hatékony fegyver lehet a rákos betegségekkel szemben, leginkább a tüdő-, a prosztata-, illetve bőrrák ellen.

A savanyú káposzta egy jól ismert probiotikum, s mint ilyen, nagyon hatékony rákellenes hatással rendelkezik. Az erjesztési folyamat során a savanyú káposzta tápanyagai erős rákellenes vegyületekké alakulnak át.

A kurkuma jót tesz az agy egészségének, de kiemelkedő szerepe lehet a prosztata- és a vastagbélrák megelőzésében is. A kutatók azt vették észre, hogy a kurkumában lévő fő hatóanyag a kurkumin kiéhezteti és prosztata rákos sejtjeit és jelentősen lecsökkenti a prosztata tumort is. A kutatások azt mutatják, hogy ez a gyógynövény csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.

A szőlőt nagyon sokan kedvelik. Ez a gyümölcs egy rezveratrol nevű vegyületben gazdag. A rezveratrol nemcsak rákellenes, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A sejtekben zajló és kialakuló rákos folyamatoknak veheti elejét.

Nem is gondolnánk, hogy a víznek mekkora ereje van az egészségünk szempontjából. Nemcsak a kiszáradás és a székrekedés ellen jelenthet védelmet, hanem akár még a húgyhólyagrákkal szemben is.

A bab nemcsak értékes fehérjékben gazdag, hanem fitokemikáliákban is, amelyek szintén nagyon hasznos vegyületek, ugyanis megakadályozzák a sejtkárosodás kialakulását. A fitokemikáliákban gazdag étrend a tumor növekedését is segít meggátolni.

A sötétzöld leveles zöldségek mint a káposzta, a spenót vagy a brokkoli, sokféle ráktípus ellen jelenthetnek védelmet, például a tüdőrák, a hasnyálmirigyrák, a bőrrák vagy a gyomorrák ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)