Ezek a leggyakoribb tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

A nőket érintő daganatos betegségek közül a mellrák az egyik leggyakoribb.

2024. június 6., 16:53

Szerző:

Az adatok szerint a petefészekrák, illetve a mellrák a két leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, ám Magyarországon ez utóbbi magasan vezeti a listát: évente kétezer nő veszti életét a betegségben – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Mint minden daganatos betegség esetében, itt is igaz, hogy az időben felismert betegség kezelése jóval egyszerűbb és sikeresebb lehet, mint abban az esetben, ha egy előrehaladott stádiumban kezdik meg a páciens gyógyítását.

A tünetek felismerése nem mindig egyszerű, pedig a mellrák az egyik legjobb túlélési aránnyal gyógyítható betegség: ha idejében észreveszik, az esetek 85%-ában gyógyítható.

Ehhez azonban fontos, hogy minden nő tisztában legyen a mellrákkal kapcsolatos legalapvetőbb információkkal. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy rengeteg hamis információ terjeng a betegséggel kapcsolatban.

A mellrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

Sokan tartanak attól, hogy a mellet ért sérülések mellrákot okozhatnak. Egy baleset okozta vérömleny ijesztőnek hathat, ám nem növeli a mellrák kockázatát. A mell gyógyulását azonban folyamatosan nyomon kell követni.

Az is elterjedt elmélet, hogy a nagyobb keblekkel rendelkező nőknek nagyon az esélye a mellrák kialakulására. Ezt azonban nem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték. A mellszövet sűrűsége viszont befolyásoló tényező: a sűrűbb mellszövetű nőknél 4-5-ször nagyobb eséllyel alakul ki tumor.

Egyesek örökletes betegségnek tartják, és azt gondolják, akinek a családjában nem fordult elő ilyen betegség, annak nem kell tartania a mellráktól. A  valóságban azonban csak 5-10%-ban van szó öröklődésről, bár kétségtelen, hogy a családi halmozódás rizikót jelent.

A tünetek közül a legtöbben a mellfájdalmat említik elsőként, pedig a mellrák esetében ez csak ritkán fordul elő. Sokkal aggasztóbb a viszketés, a mellbimbó behúzódása, illetve a csomók vagy egyéb elváltozások megjelenése, valamint a mellbimbóból szivárgó váladék.

A merevítős melltartók egyesek szerint mellrákot okozhatnak, de ezt sem bizonyítja semmilyen vizsgálat. Kétségtelen, hogy arra azért érdemes odafigyelni, hogy a melltartó megfelelő méretű legyen, és ne akadályozza a nyirokfolyadék keringését, hiszen a méreganyagok felhalmozódása elősegítheti a mellrák kialakulását, ám direkt kapcsolat nincs a daganatos megbetegedés és a fehérnemű típusa között.

(Fotó: Freepik)