Vérvizsgálat jelezheti, mekkora az esély a mellrák kiújulására

Egy új típusú vérvizsgálat megjósolhatja, a mellrák ki fog-e újulni egy-egy páciensnél.

2024. június 4., 15:39

Szerző:

100%-os pontossággal képes megjósolni a mellrák kiújulását egy új, forradalminak nevezhető vérvizsgálat – közölte a Telex az Independent információi alapján.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) kutatócsoport 78 olyan nőt vizsgált meg, akik a mellrák korai fázisaiban voltak érintettek. Közülük 11-nél sikeresen kimutatta a teszzt a rákos sejtek mutációit, és esetükben valóban visszatért a daganatos betegség. A többi vizsgált személynél azonban nem újult ki a betegség.

A mellrák gyógyításában ez hatalmas áttörést jelenthet

A vérvizsgálat különlegessége abban áll, hogy évekkel a betegség visszatérése, illetve a tünetek megjelenése előtt megjósolhatja a rák kiújulását. Mindez úgy lehetséges, hogy a teszt extra érzékeny, így a daganat DNS-ének legkisebb részeit és azok nyomait is képes kiszűrni a vérből.

A kutatás során a vérmintákat többször is megvizsgálták, így a daganat diagnosztizálásakor, majd a műtét, illetve a kemoterápia során is. A vizsgálatok bebizonyították hogy a teszt átlagosan 15 hónappal korábban képes jelezni egy-egy páciensnél, hogy a mellrák ismételten ki fog alakulni. Ez hatalmas előrelépés, tekintve hogy a szakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy a különböző ráktípusok gyógyítása versenyfutás az idővel, és számos esetben a későn kapott kezelés idéz elő súlyos következményeket.

Mindennek azért van hatalmas jelentősége, mert minden daganattípusra igaz, hogy minél korábban észlelik a betegséget, és minél gyorsabban kapja meg a páciens a megfelelő kezelést, annál sikeresebben gyógyítható a rákos megbetegedés. Leegyszerűsítve: a korai stádiumban észlelt rákos elváltozás sokkal kezelhetőbb, mint egy előrehaladott betegség, amely már komoly roncsolást végzett a szervezetben.

A kutatás során a teszt legkorábban 41 hónappal a betegség kiújulása előtt jelezte a kockázatot, ez pedig még jóval az egyéb tünetek megjelenése előtt történt, és az orvostudomány mai állása szerint semmilyen egyéb diagnosztika nem lett volna képes erre. Említésre méltó az is, hogy a teszt egyszer sem hozott fals eredményt, valóban 100%-os pontosággal képes kiszűrni a betegség első jeleit.

Amennyiben a vérvizsgálat pozitív eredményt hoz, az orvosok számos megelőző módszerrel igyekeznek megakadályozni a betegség kiújulását, illetve hatékonyabbá tenni a gyógyítását. A tanulmányt végző szakemberek bíznak abban, hogy a vérvizsgálat világszerte elterjed, illetve hogy nemcsak a mellrák, hanem más daganatos betegségek esetén is bevethető lesz. Különösen azoknál a ráktípusoknál lenne ez fontos, ahol magas a kiújulás esélye.

(Fotó: Pixabay)