Sokkoló dolog derült ki a mellrák és a borozás közti kapcsolatról

Bármennyire is ártalmatannak tűnik, de nagyon úgy fest, hogy a borozás akár a mellrák kockázatát is növelheti. 

2024. május 11., 14:52

Szerző:

A National Institutes of Health által finanszírozott közelmúltbeli felmérés szerint az amerikai felnőtttek több mint 50 százaléka nincs tudatában annak, hogy az alkoholfogyasztás növelheti a rák, beleértve a mellrák kockázatát is. Azok pedig, akik tudtak erről az összefüggésről általánosságban úgy vélik, hogy a kockázat függ az elfogyasztott alkohol típusától is, ez azonban nemes egyszerűséggel nem igaz. 

Napi egy ital is káros lehet

Az Amerikai Rákkutató Intézet által néhány éve közreadott tanulmányban is már arról beszélnek a kutatók, hogy valójában akár napi egyetlen alkoholos ital elfogyasztásával is mintegy 5 százalékkal növekedhet a mellrák kialakulásának kockázata. Az American Cancer Society szerint pedig viez az arány 7-10 százalékos is lehet. A napi két-három ital pedig nagyjából 20 százalékkal növelheti meg az emlőrák kialakulásának esélyét. 

Alkalmanként lehet? 

Persze ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a szakértők szerint a rendszeresen italozók köréről van szó, tehát, ha valaki alkalmanként megiszik egy-egy pohár bort vagy bármilyen alkohol tartalmú italt, nagyon kicsi az esélye annak, hogy az bármilyen egészségügyi következménnyel járna, viszont az sem elhanyagolható információ, hogy a WHO azt mondja az alkoholfogyasztásnak alapvetően nincs biztonságos szintje. 

A biztonságos szint meghatározásához olyan bizonyítékra lenne szükség, ami azt igazolja, hogy egy bizonyos szinten vagy az alatt nincs kockázat, viszont ilyen bizonyíték nincs 

– magyarázták korábban.

A kevesebb jobb? 

Abban persze egyetértenek a szakemberek, hogy minél többet iszik valaki, annál károsabb lesz az az egészségre. Más szóval tehát, ha kevesebbet iszik az nyilvánvalóan valamivel biztonságosabb. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért ennyire káros az alkohol, s miért lehet például a mellrák okozója is. Nos, a benne található etanol megnöveli az ösztrogén szintet, ez a megnövekdett ösztrogéntszint pedig emeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Mindez pedig azt is jelenti, hogy alkoholtól való távolmaradás csökkentheti a kockázatot. Az American Cancer Society szerint éppen ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt, de nyilván, ahogyan azt már fentebb is említettük az alkalmankénti, mértékletes iszogatás nem valószínű, hogy különösebb egészségügyi következményekkel járna. 

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik)