A méhnyakrák 4 egyértelmű jele – Ezeket tapasztalva azonnal orvoshoz kell menni

A méhnyakrák a mellrák után a második legrettegettebb nőgyógyászati ráktípus. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza szerint a figyelemfelhívó tüneteket nem szabad félvállról venni, valamint az éves rákszűrésről sem szabad megfeledkezni. 

2024. március 13., 12:20

Szerző:

A méhnyakrák igen veszélyes rosszindulatú daganattípus, ám ha idejében megfelelő kezeléshez jut a beteg, úgy nagy esély van a teljes gyógyulásra. Sokan nem tudják, de a méhnyakrák kialakulásáig akár 10-15 év is eltelhet (akár tünetek nélkül), ám előtte több rákmegelőző állapoton megy keresztül az érintett – írta az EgészségKalauz szakportál. A szűrések alkalmával ezeket a rákmegelőző állapotokat is észre lehet venni és kezelni, így a beteg nagy eséllyel elkerülheti a drasztikusabb beavatkozásokat és terápiás módszereket.

1. A méhnyakrák első tünete gyakran a köztes vérzés

Az egyik legjellemzőbb tünet a menstruáción kívül tapasztalt köztes, pecsételő vérzés. Szakemberek szerint ezt mindig komolyan kell venni, ugyanis nem csak hormonális problémára, hanem komoly nőgyógyászati zavarokra is felhívhatja a figyelmet, köztük méhnyakrákra is. Sokan az első köztes vérzést szexuális együttlét alkalmával észlelik, az is előfordul, hogy az ez egyetlen jel, ami a rákra utal.

2. Alhasi fájdalom 

A nők életének kellemetlen, de természetes velejárója, hogy időnként hasi görcsök jelentkeznek. Ez rendszerint a menstruációt megelőző időszakban lép fel vagy a vérzés első pár napján. Sokan megérzik, ha ovulálnak, mert ez a folyamat is egy jellegzetes feszítő érzéssel járhat együtt. Aggodalomra adhat okot, ha az alhasi görcsök máskor is jelentkeznek, nagyon erősek és a megszokottnál nagyobb mennyiségű vérzés kíséri menstruáció során. Az erős fájdalmat olyan nőgyógyászati problémák is okozhatják, mint az endometriózis, ciszta, kismedencei gyulladás, intim fertőzés vagy méhnyakrák.

3. Fájdalom szex közben

Bizonyos életszakaszokban előfordulhatnak olyan hormonális változások a testben, amelyek fájdalmassá teszik a közösülést egy nő számára. Ez általában a menopauza, illetve szoptatás időszakában jelentkezik, ilyenkor a fő tünet a hüvelyszárazság. Viszont, ha fogamzókorban áll fenn a panasz, úgy mindenképp kivizsgálás szükséges, ugyanis – ha nem pszichés okok állnak mögötte-, intim fertőzésre, gyulladásra is utalhat, sőt, a méhnyakrák egyik jele is lehet

4. Kellemetlen hüvelyi folyás

A nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a hüvelyi folyás szinte minden esetben valamilyen fertőzés következménye, főleg, ha az kellemetlen szagú, nem áttetsző színű, illetve, ha viszketés, égő érzés, gyakoribb vizelési inger kíséri. Méhnyak rosszindulatú daganata esetén a folyás bűzös,  barnás, esetleg vérfoltok is fellelhetőek benne –  mondta Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ a nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Az éves szűrés elsődleges lényege a megelőzés. Szakemberek szerint ha valaki a fentebb említett tüneteket tapasztalja magán, fontos, hogy mielőbb vegyen részt méhnyakrák szűrésen, mert életet menthet a korai diagnózis. 

(Kiemelt kép: maleni_ferrari via Pixabay)