Ez a fájdalmas tünet akár a csontrák jele is lehet

A mozgásszervi problémák kiváltója bizonyos esetekben a csontrák.

2024. június 6., 13:48

Szerző:

Nem tartozik a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé, de a csontrák többféle típusa is megtámadhatja az emberi szervezetet, első tünetei pedig akár fájdalmasak is lehetnek – hívta fel a figyelmet az ausztrál Cancer Council.

A csontrák akkor tekinthető elsődlegesnek, ha a daganat a csontban alakult ki, másodlagos csontrákról pedig akkor beszélhetünk, ha a tumor a szervezet más pontján jelent meg, de idővel átterjedt a csontokra is. Az elsődleges típus meglehetősen ritka, évente néhány száz embert érint világszerte. Ám a másodlagos típus jóval gyakoribb, és a páciensek jellemzően későn fordulnak orvoshoz.

Ennek legfőbb oka, hogy a tüneteket más, akár fájdalmas betegségeknek tulajdonítják, különösen a mozgásszervi problémák esetében. Ez azért aggasztó, mert mint minden daganatos megbetegedésnél, itt is igaz, hogy minél korábbi stádiumban derül fény a betegségre, annál nagyobb az esély arra, hogy a kezelés sikeres lesz.

A szakemberek éppen ezért felhívták a figyelmet arra, mire érdemes figyelni.

A csontrák alattomos tünetei

A daganatos betegség leggyakoribb tünete a csontok, illetve az ízületek fájdalma, amely egyre fokozódik, és a terhelés hatására, valamint az éjszakai pihenés során is rosszabbodhat. Ez ugyan akár a napi tevékenységet vagy a pihenést is ellehetetleníti, sok páciens mégis azt gondolja, hogy csak ízületi bántalomról van szó, és megpróbálja házilag kezelni a problémát.

Intő jel lehet az is, ha a test bármely pontján duzzanat alaki ki egy csonton, amely nem feltétlenül fájdalmas, de csomó gyakorlatilag maga a tumor is lehet.

A betegek egy részénél csontmerevség alakul ki, és többen arról számoltak be, hogy érzékenyebbé vált az adott csontjuk mind a külső behatásokra, mind a frontváltozásokra: hasogató fájdalmat és kellemetlenséget tapasztaltak.

Egyeseknél valóban nehezítetté válik a mozgás, ám ezért sokkal inkább a fájdalom, illetve a csontok merevsége tehető felelőssé, semmint a mozgásszervi problémák, bár a csontrák esetenként a lágyszöveteket és az ízületeket is megtámadhatja.

A csonttörés mindenkit megrémít, így fontos tudni, hogy nem csak baleset miatt következhet be. A csontrák törékenyebbé teszi a csontokat, nem ritkán egy megszokott mozdulat is csonttörést eredményezhet. Az érzékvesztés szintén gyanúra adhat okot – ez legfőképp akkor jelentkezik, ha a végtagok érintettek a daganatos betegségben.

Az általános tünetek között pedig ott van a krónikus fáradtság, valamint az indokolatlan és jelentős mértékű súlycsökkenés is. Mindkét tünetet hajlamosak elbagatellizálni a betegek, pedig komoly problémákat is jelezhetnek. Akinél felmerül a fentiek közül bármelyik tünet, annak a szakemberek azt javasolják, hogy mindenképpen kérjen egy teljeskörű vizsgálatot, ami fényt derít a valói kiváltó okokra.

(Fotó: Pixabay)