Ritka rák tünet, amit csak reggel lehet észrevenni

A rák korai felismerése kulcsfontosságú, hiszen minél előbb diagnosztizálják, annál nagyobb az esély a túlélésre. 

2024. május 23., 18:27

Szerző:

A rákos betegségek mielőbbi felismerése gyakorlatilag életmentő lehet, éppen ezért, ha valaki furcsa tüneteket észlel saját magán, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon. 

Általános tünetek, de... 

Még akkor is, ha ezek a jelek nagyon általánosak. Igen, tudjuk, a megmagyarázhatatlan fogyás, az állandó fáradtság vagy éppen az éjszakai izzadás egyéb más betegsére is utalhatnak, sőt a stressz is okozhatja őket. Viszont, ha ezek a tüneket állandósulnak, akkor akár gyanakszik valaki rákra, akár nem mindenképpen lényeges, hogy mihamarabb kérjen egy teljes körű kivizsgálást. Persze az éjszakai izzadás kapcsán könnyű lehet csak annyit mondani, hogy melegebb volt a szobában, nyáron meg egyáltalán nem furcsa a verejtékezés, de azért ez nem ennyire egyszerű. 

Az ágyenmű ellenőrzése 

A szakértők emiatt azt javasolják, hogy reggelente ellenőrizze mindenki az ágyneműjét, amin tökéletesen látszik, ha valaki túlságosan izzadt alvás közben. Ha a lepedők és a párnahuzatok már-már tocsognak az izzadságban, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Hiszen hiába van esetleg nagy meleg, a fokozott izzadás akkor sem normális. A Cancer Research egyébként azt mondja, bizonyos ráktípusoknál nagyobb eséllyel jelentkezhet tünetként az izzadás.

Ezek a következők:  

  • Hodgkin limfóma
  • leukémia
  • csontrák
  • prosztata rák
  • veserák
  • előrehaladott pajzsmirigyrák

Ha nem rákról van szó 

Ezen túlmenően persze a rák még számos formában megnyilvánulhat, éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy figyelje a teste jelzéseit, ha pedig olyasmit tapasztal, ami nem általános, akkor értesítse az orvosát. Természetesen az éjszakai izzadás sem minden esetben rák tünet, hiszen egyéb tényezők, úgy mint különböző fertőzések, pajzsmirigy túlműködés, alacsony vércukorszint, légzési zavarok is okozhatják. Sőt, a lefekvés előtti alkoholfogyasztás következménye is lehet, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Akárhogy, ha úgy érzi az izzadás már meghaladja a normális szintet, akára hálóruhája is teljesen átázik, akkor konzultáljon a kezelőorvosával. Bármiről is legyen szó, fontos utánajárni az okoknak. 

(Forrás: Mirror, Fotó: Freepik)

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.