Drámai felfedezés: növekszik a vastagbélrák a fiatalok körében, az orvosok tanácstalanok

Új kutatások szerint a vastagbélrák aránya évtizedek óta növekszik a rutinszűréshez túl fiatalok körében. 

2024. május 22., 17:20

Szerző:

A vastagbélrák rutinszerű szűrése 45 éves kortól 10 évente javasolt, egy új tanulmány viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség előfordulási aránya a 10 és 44 év közöttiek körében évtizedek óta növekszik. Dr. Islam Mohamed, a Missouri-Kansas City Egyetem belgyógyász rezidens orvosa, a kutatás vezetője elmondta, egyértelműen megfigyelhető egy növekvő tendencia, de azt még nem tudják, ezzel mit lehetne kezdeni, ahogy azzal kapcsolatban is tanácstalanok, hogy életmódbeli tényezők vagy a genetika állhat-e a háttérben.

Drámai növekedés várható

Persze a növekedés ellenére a 40 évnél fiatalabbak összesített vastagbélrákosainak száma még így is alacsony, a 30 év alattiaknál az esetek pedig rendkívül ritkák, mégis aggodalomra adhat okot a növekvő tendencia megfigyelése. A tanulmány ugyanis megállapította, hogy a 10-14, a 15-19 és a 20-24 évesek körében is növekednek az esetszámok. Az 1990-es években a vastagbélrákos megbetegedések mindössze 11 százalékos volt az 55 évnél fiatalabbak körében, azonban ez mostanra több, mint a kétszeresére nőtt. A JAMA Surgery folyóiratban megjelent tanulmány adatai pedig azt vetítik előre, hogy a vastagbélrák előfordulása 2030-ra várhatóan 90 százalékkal fog majd emelkedni a 20-34 évesek körében.

Tanácstalanok az orvosok

Az orvosok persze keresik a választ arra, hogy miért növekszik az esetek száma a fiatalabbak körében, de megnyugtató válasz még nem érkezett. Egyes feltételezések szerint nem genetikai eredetű problémáról van szó, sokkal inkább valamilyen környezető tényező okozhatja a növekedést. Nem kizárt azt sem, hogy a közelmúltban kifejlesztett élelmiszer-feldolgozási módszerekhez vagy a műanyaoknak való kitettséghez köthető. A szakértők abban mind egyetértnek, hogy a vastagbélrák növekedése a fiatalok körében riasztó, viszont nem feltétlenül támogatnák az átlagos kockázattal rendelkezők szűrési korának csökkentését.

A korai felismerés fontossága

Az orvosok azt mondják, a korai felismerésben kulcsszerepet játszik, hogy mindenki tisztában legyen a vastagbélrák figyelmeztető jeleivel, amik a következők lehetnek: székletürítés megváltozása, vér a székletben, megmagyarázhatatlan fogyás, hirtelen fáradtság vagy gyengeség. Továbbá a szakértők kiemelték, hogy az orvosok is nagy szerepet játszanak a betegség korai felismerésében, hiszen lényeges megérteniük, azokat a tünetekkel jelenkező pácienseket is szűrjék, akik kvázi még túl fiatalok lehetnek a betegséghez.

(Forrás: Daily MailNBC News, Fotó: Freepik) 

2024. június 14., 12:57

Hamarosan beköszönt a kánikula hazánkban. Azok, akik kertközelben élnek, vagy akár csak a balkonládáikban nevelik a növényeiket, tudják, hogy a nagy melegben elővigyázatosabban kell öntözni. Egyáltalán nem mindegy az időpont és mennyiség sem.