Vastagbélrák: egyre több az eset

Az 1990-es évek óta növekedést mutat a vastagbélrák-esetek száma az 50 év alattiak körében, ez pedig aggodalomra ad okot.

2024. április 3., 18:21

Szerző:

A növekedés pontos oka ismeretlen, de a kutatók szerint leginkább életmódbeli és környezeti tényezőkre vezethető vissza. A figyelmeztető jelek között szerepel a ceruzavékony széklet, ami, bár ritka, de komoly aggodalomra ad okot. Az orvosok hangsúlyozzák a korai felismerés fontosságát és azt, hogy a tünetek megjelenése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel a vastagbélrák esetében a korai diagnózis kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez - írja a HuffPost alapján a Pénzcentrum.hu.

Dr. Michael Cecchini, a Yale Rákközpont onkológusa és a Gyomor-bélrendszeri Rákok Központjának kolorektális programjának társigazgatója szerint az 1990-es évek óta növekszik az 50 év alattiak körében a vastagbélrák előfordulása. A növekedés pontos okát még nem ismerik, de a szakértők életmódbeli és környezeti tényezőket sejtenek mögötte.

Egy meglepő tünet, amely kiemelt figyelmet kapott közösségi médiában, a ceruzavékony széklet. Egy TikTok-felhasználó megosztotta tapasztalatait arról, hogy vékonyabb széklete volt a normálisnál, ami végül 4. stádiumú vastagbélrák diagnózishoz vezetett. Dr. Cecchini szerint a szűk széklet figyelmeztető jel lehet, különösen ha új és tartós változásról van szó. Ez általában akkor fordul elő, ha daganatok vannak jelen a vastagbél végén vagy ha az egész belső részét kibelelik, beszűkítve ezzel a széklet útját.

A Medical News Today szerint az egészséges széklet hosszú és kolbász alakú kell legyen. Dr. Jeffrey Dueker, az UPMC gasztroenterológusa hangsúlyozza, hogy bármilyen jelentős változás a székelési szokásokban potenciális vörös zászlót jelenthet.

A ceruzavékony széklet ritka tünete lehet a vastagbélráknak és rendkívül aggasztó jelnek kell értelmezni. Azonban nem tartozik a betegség gyakoribb jelei közé, mint amilyen a vér a székletben vagy hasi fájdalom.

Fontos persze minden aggasztó tünetet jelenteni az orvosnak. Dr. Cecchini szerint soha nem szabad lebecsülni ezeket a jeleket. Ha vért veszel észre a székletedben vagy krónikus hasi fájdalmat tapasztalsz, fontos felkeresni az orvost – írja a lap.

Durván terjed egy ráktípus Magyarországon

Az elmúlt 20 évben duplájára nőtt az effajta rosszindulatú rákkal diagosztizáltak száma Magyarországon, s az előrejelzések szerint a továbbiakban még többeket érinthet majd a betegség. A hazai átlag az ijesztő nemzetközi statisztikáknál is sokkal rosszabb.

Míg leggyakrabban a melanómát emlegetjük a bőrrákos esetek közül, az ismert betegség csak 10%-a a bőr daganatos elváltozásainak. A számos különböző bőrrákos megbetegedés mára a leggyakoribb és a leggyorsabban is terjedő daganatos megbetegedéssé súlyosbodott hazánkban – írja a Dívány.

Hoppá: évekkel előre jelezhető a rák?

A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetőek – írja a hvg.hu.

Az egyetem nemrégiben megnyílt rákkutató intézetének tudósai olyan azokat az elváltozásokat keresik, amelyek évekkel az előtt, hogy a sejtekben bekövetkező átalakulások daganattá fejlődnének, pontosan kimutathatóak. A kutatás szerintük segíthet a rák kezelésének gyökeresen új módszereinek megtervezésében.

A Korai Rák Intézet – amely nemrég kapott 11 millió fontot egy névtelen adományozótól – arra összpontosít, hogy megtalálják a tumorok elleni küzdelem módjait, mielőtt azok tüneteket produkálnának. A tudósok szerint a rák kialakulásának lappangási ideje évekig, néha egy-két évtizedig is eltarthat. A kutatás a legújabb felfedezéseket fogja kihasználni, amelyek kimutatták, hogy sok embernél alakulnak ki rákot megelőző állapotok, amelyek hosszú ideig lappanganak.

A tudósok részben a vérmintákra összpontosítanak. Újravizsgálják például azokat a vérmintákat, amelyeket a nők a petefészekrák-szűréseken adtak le. Körülbelül 200 000 ilyen mintánk van, és ez egy aranybánya” – vélekedett az egyik tudós, Jamie Blundell.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint kutatók e minták felhasználásával azonosítják azokat a változásokat, amelyek megkülönböztetik azokat a donorokat, akiknél később, 10 vagy akár 20 évvel a minták leadása után vérrákot diagnosztizáltak, azoktól, akiknél nem alakult ki ilyen betegség. A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetők – írja a lap.

A rák kiújulásának okai

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a kezelést követő hónapokban, években kiújul a rák? Ugyanott kell a daganat megjelenésére számítani, ahol korábban megjelent? Az onkológus válaszaiból minden kiderül.

Az onkológiai kezelések után bizonyos esetekben megtörténhet, hogy a daganat hetekkel, hónapokkal, akár évekkel később kiújul – ez sosem tudható előre. De miért fordulhat ez elő? Csak ugyanott újulhat ki a rák? Onkológus válaszolt az Egészségkalauznak.

(Kiemelt kép: Vastabélrák illusztráció. Fotó: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO /AFP)