Ezek az agresszív melanoma első jelei!

A melanomát, vagyis a bőrrák tüneteit sokan összekeverik a szeplővel. 

2024. április 3., 11:01

Szerző:

A melanoma a bőrrák leggyakoribb fajtája, és igen agresszív. Minél előbb fedezik fel, annál kisebb az esély az áttétképződésre  – írja az EgészségKalauz.  A betegség a melanocitákból, a bőr külső rétegének, az epidermisnek kisméretű sejtjeiből indul. Ezek a sejtek felelősek a bőr pigmentációjáért, tehát a bőrszínért. Ha nem fedezik fel időben, és nem távolítják el, akkor a bőr mélyebb rétegeibe terjednek, innen szóródhatnak a szervezet bármely részébe, áttétet adva máshol a szervezetben, így például a májban, agyban. A távoli szervekben okozott működészavarok végső soron halálos kimenetelűek.

Az orvosi ellenőrzés vagy a gyakori önvizsgálat is megfelelő módszer a bőr kóros elváltozásainak korai felismeréséhez. Éppen ezért ajánlott legalább negyedévente egyszer önvizsgálatot végezni. Erre a legmegfelelőbb a fürdés vagy zuhanyzás utáni idő egy jól megvilágított helyiségben, egész alakos tükör előtt. Használjon kézitükröt a nehezen látható területek (pl. a comb hátulja) vizsgálatához. Kérje meg valamelyik családtagját vagy barátját, hogy segítsen az Ön számára nem látható területek (pl. hát, fejtető) átnézésében – írja a Webbeteg.  Az első önellenőrzés során szánjon elegendő időt arra, hogy alaposan megfigyelje mindenhol a bőrét. Jegyezzen meg minden anyajegyet, szeplőt, elváltozást a bőrén, hogy később észrevegye ezek változását!

A melanoma ránézésre a szeplőhöz hasonlítható!

A melanoma megjelenésének első jele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás egy már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Változik annak mérete, alakja, színe. Hetek, hónapok alatt változik meg, tehát nem néhány napon belül. Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke. A szeplőktől eltérően határai szabálytalanok. Színük nem egyforma, megtekintésre folthoz hasonló kinézetűek. Eleinte általában laposak, később térben is növekednek, tehát magasodnak, kiemelkednek.

Fontosnak tekinthető, hogy maga az elváltozás milyen, tehát, hogy a bőrben milyen mélyre terjedt. Ez azzal is összefügg, hogy milyen korán kerül/t felismerésre. Ha a melanoma befelé terjedése 0.75 mm-nél kevesebb, a gyógyulási esély az eltávolítása után kb. 95 százalék. Átlagosan mondható, hogy a felismert melanomás esetekben mintegy 85 százaléka még a diagnózist követő 5 év múlva is életben vannak a betegek. 

Bár a melanoma a test más, napsütésnek nem kitett részén is előfordulhat (pl. szájüreg, szem, belek) a védekezés legjobb módszere a direkt napsugárzás kerülése. Ez főképpen úgy oldható meg, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tartózkodunk a szabadban, kellő védőhatású napszemüveget és napvédő krémet használunk, napvédő ruházatot, széles karimájú kalappal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)